Slovenija 15.6.2022 5:00

Z velikim branjem v čast Borisu Pahorju začetek 27. Slovenskih dnevov knjige

Ljubljana, 15. junija - Z branjem odlomka iz romana Nekropola nedavno preminulega pisatelja Borisa Pahorja se bodo uradno začeli letošnji Slovenski dnevi knjige. Slovenski dnevi knjige so vseslovenski festival, ki vsako leto poteka v Ljubljani in več partnerskih mestih.

Ljubljana. Slovenski dnevi knjige. Foto: Tamino Petelinšek/STA Arhiv STA

Ljubljana.
Slovenski dnevi knjige.
Foto: Tamino Petelinšek/STA
Arhiv STA

Z branjem odlomka iz romana Nekropola se bodo na otvoritvenem dogodku poklonili spominu na velikana slovenske literature, Borisu Pahorju. Odlomek bo interpretiral Pavle Ravnohrib. Sledil bo literarni večer hiše Društva slovenskih pisateljev. Brali bodo člani in članice Društva slovenskih pisateljev, Društva slovenskih književnih prevajalcev ter Slovenskega centra PEN.

Na programu prvega dne Slovenskih dnevov knjige je tudi literarno-glasbeni nastop Mateja Krajnca ob izidu trilogijske pesniške zbirke Trimestje, v kateri se v treh poglavjih sprehajamo po Mariboru, Celju in Ljubljani.

V okviru Slovenskih dnevov knjige, ki bodo potekali do 19. junija, se bodo zvrstili številni dogodki. Stalnica vseh dnevov bodo Glasovi Fabule, ki so ponovno zavzeli Ljubljano in se predstavljajo kot posebna zvočna instalacija, instalaciji Literatura luči ter Literarni telefon in ter projekt Literarna trola, v katerem se bodo na zaslonih ljubljanskih, mariborskih in celjskih mestnih avtobusov predvajali odlomki iz literarnih stvaritev slovenskih pisateljic in pisateljev.

Slovenski dnevi knjige so vseslovenski festival, ki se vsako leto odvija v Ljubljani in v partnerskih mestih, Brežicah, Sežani, Mariboru, Kopru, Slovenskih Konjicah, Lenartu, Ormožu, Rogaški Slatini, Novem mestu, Celju in Šentilju in Novi Gorici.

Cilji festivala so ozaveščanje bralne kulture, neposreden stik občinstva z izvirnimi avtorji različnih generacij ter opozarjanje na dosežke slovenskega leposlovja. Festival v svoj fokus postavlja različne aktualne tematike in širi izbor akterjev, delujočih na področju kulture. Pri tem povezuje različne generacije ljubiteljev literature, avtorje in založnike in je priljubljena točka srečevanja ob knjigi.