Svet 15.6.2022 15:49

Ana Marwan tudi med kandidati za nagrado Ingeborg Bachmann

Celovec, 15. junija - V Celovcu bodo od 22. do 26. junija potekali 46. dnevi literature v nemškem jeziku, na katerih podelijo nagrado Ingeborg Bachmann. Med 14 avtorji, ki se potegujejo za nagrado, je tudi slovenska pisateljica Ana Marwan. Po dveh letih virtualne izvedbe zaradi pandemije covida-19 bodo tokratni dnevi ponovno potekali v živo.

Ljubljana. Pisateljica Ana Marwan. Foto: Marjeta Perat-Vlaj Arhiv STA

Ljubljana.
Pisateljica Ana Marwan.
Foto: Marjeta Perat-Vlaj
Arhiv STA

Ana Marwan, ki je danes prejela nagrado Društva slovenskih literarnih kritikov kritiško sito, se bo na 46. dnevih literature v nemškem jeziku predstavila na povabilo avstrijskega literarnega kritika Klausa Kastbergerja, ki je tudi član žirije za celovško literarno nagrado, je objavljeno na spletni strani dnevov.

Nagrajenca, ki ga bodo razglasili na zadnji dan, bo izbrala sedemčlanska mednarodna žirija pod vodstvom nemške literarne kritičarke Inse Wilke.

Žirija je pred tem že izbrala 14 kandidatov, ki se bodo letos ponovno v živo predstavili pred žirijo in občinstvom z branjem odlomkov svojih še neobjavljenih del. Izvirna besedila morajo biti v nemščini, odlomki, ki jih preberejo, pa ne daljši od pol ure.

Ana Marwan se je leta 1980 rodila v Murski Soboti. Po študiju primerjalne književnosti na Filozofski fakulteti v Ljubljani se je leta 2005 preselila na Dunaj, kjer je leta 2008 prejela literarno nagrado Schreiben zwischen den Kulturen. Leta 2019 je pri avstrijski založbi Otto Müller izšel njen knjižni prvenec v nemščini Der Kreis des Weberknechts, lani je sledil roman Zabubljena v slovenskem jeziku. Zanj je letos prejela kritiško sito. Ana Marwan od leta 2018 živi in dela v avstrijskem kraju Wolfsthal v bližini Bratislave in Dunaja.

Nagrado Ingeborg Bachmann mesto Celovec podeljuje od leta 1977 v spomin na pisateljico Ingeborg Bachmann. Velja za eno najpomembnejših literarnih nagrad v nemško govorečem svetu in je vredna 25.000 evrov. Leta 2011 je nagrado prejela koroška Slovenka Maja Haderlap za svoj prvenec Engel des Vergessens (Angel pozabe).

Pisateljica in pesnica Ingeborg Bachman se je rodila 25. junij 1926 v Celovcu in umrla 17. oktober 1973 v Rimu. Znana je tudi pod psevdonimom Ruth Keller. Velja za eno izmed najpomembnejših nemško pišočih avtoric 20. stoletja.

V okviru letošnjih dnevov literature v nemškem jeziki do 22. junija v celovškem Muzeju literature Robert Musil poteka pod vodstvom treh tutorjev tudi literarni tečaj za mlade avtorice in avtorje. Med njimi je tudi Slovenka Tamara Štajner.

Avtorica, glasbenica in performerka Tamara Štajner se je rodila leta 1987 v Novem mestu, sedaj pa živi na Dunaju. Na Dunajski univerzi za glasbo je končala magisterij iz viole. Trenutno piše doktorat iz glasbene teorije na univerzi Johannesa Gutenberga v nemškem Mainzu. Pri svojem ustvarjanju združuje glasbo in literaturo ter razvija performanse, ki združujejo poezijo in glasbo, je še objavljeno na spletni strani dnevov.