Svet 15.6.2022 16:31

Štegrov roman Neverend na prvem mestu junijskega seznama nemških literarnih kritikov

Stuttgart, 15. junija - Roman Neverend slovenskega pisatelja in pesnika Aleša Štegra se je uvrstil na prvo mesto junijskega priporočilnega seznama SWR deželne radiotelevizije nemških zveznih dežel Baden-Württemberg in Porenje-Pfalško. Seznam desetih knjig oblikuje 30 uglednih nemških literarnih kritikov.

Roman Neverend je prejel 117 točk. Na drugem mestu je ukrajinsko-nemški avtor Ilja Kaminskij z zbirko pesmi Republik der Taubheit (Republika gluhosti). Na tretjem mestu je s 45 točkami pristala kultna ameriška avtorica Fran Lebowitz z delom New York und der Rest der Welt (New York in preostali svet).

Priporočilni seznam SWR sestavijo tako, da literarni kritiki po lastni presoji izberejo štiri nove knjižne izdaje v nemškem jeziku, za katere si želijo, da bi dosegle čim več bralcev. Prvo imenovani naslov prejme 15 točk, drugi 10, tretji šest in zadnji tri točke. Uredniki SWR nato te točke seštejejo in sestavijo seznam desetih najbolj priporočenih novih knjig za posamezni mesec.

Na seznam se lahko uvrstijo knjige, ki so bile napisane v nemščini ali izdane v nemškem prevodu in so izšle v izbranem mesecu. Posamezna knjiga se lahko na seznam uvrsti največ trikrat, je objavljeno na spletni strani SWR.

Roman Neverend je pri slovenski založbi Beletrina izšel leta 2017. Takrat so pri založbi zapisali, da je Neverend poetičen in hkrati družbenokritičen roman o tem, kaj bi se nam utegnilo zgoditi, v kolikor se ne dogaja že danes.

"Napeti časi. Zaradi trgovinskih vojn EU s preostalim svetom, na trgovskih policah zmanjkuje banan. V Sloveniji so volitve pred vrati. Glavna protagonistka romana, mlada pisateljica, se sooča z avtorsko, ljubezensko in finančno krizo. Zaradi slednje sprejme honorarno službo vodenja delavnic kreativnega pisanja v zaporu. Medtem v Ljubljani vlada kaotično stanje shodov za in protestov proti, ekstremizem vseh vrst narašča, politično napenjanje mišic je vse bolj brezsramno, prostor osebne svobode posameznika pa se krči in umika navznoter. Mlada pisateljica vedno hitreje drsi v razpoko, v katero izginja vedno večje število tistih, ki se takšnih iger ne znajo, ne zmorejo ali nočejo igrati. Če bi morala voliti, bi volila polarno zimo in ledenike, ki se nikoli ne stalijo, pravi," so o knjigi še zapisali pri založbi.

Aleš Šteger (1973) je pesnik, pisatelj, urednik in pobudnik številnih knjižnih in kulturnih dogodkov. Z več kot šestdeset prevedenimi izvirnimi knjigami v več kot dvajset jezikov in številnimi uvrstitvami v mednarodne antologije je eden mednarodno najbolj prepoznavnih slovenskih avtorjev. Je prejemnik slovenskih in mednarodnih nagrad, med njimi prestižne nagrade Horsta Bieneka (2016), ki jo za pesniški opus podeljuje Bavarska akademija lepih umetnosti, leta 2017 je postal redni član Nemške akademije za jezik in pesništvo, leta 2021 pa je prejel Pretnarjevo nagrado festivala Lirikonfest in nagrado Alfreda Kolleritscha mesta Gradec.