Svet 16.6.2022 5:00

V Berlinu predstavitev nove generacije slovenskih arhitektov

Berlin, 16. junija - V berlinskem ANCB Aedes Metropolitan Laboratory se danes prestavlja deset sodobnih arhitektov oziroma arhitekturnih birojev iz Slovenije. Po predstavitvi bo sledil pogovor z nemškimi kolegi.

V Berlinu se bodo prestavili arhitekti Ambrož Bartol, Maša Cvetko, Jure Grohar, Goran Jakovac, Emil Jurcan, Andraž Keršič, Ana Kreč, Davorin Počivašek, Bika Rebek in Matic Vrabič.

Izbor sta opravila kuratorja Mika Cimolini, ki je programska vodja slovenskega Centra za kreativnost, in arhitekturni kritik, bivši direktor slovenskega Muzeja za arhitekturo Matevž Čelik.

Kot so ob tem sporočili iz Slovenskega kulturno-informacijskega centra (Skica) Berlin, se bo laboratorijski pogovor osredotočil na proces soustvarjanja skupnega prostora, kot so na primer javni prostor, izobraževalni prostor in odprti prostor krajine, pa tudi na strategije aktivnega vključevanja javnosti v proces prostorskega načrtovanja. Raziskoval bo tudi sodobno slovensko arhitekturo in urbanizem v povezavi z nemškim diskurzom.

Na dogodku z naslovom Nove prakse, nova orodja se bo nemškemu občinstvu predstavila nova generacija slovenskih arhitektov. Arhitekti vse bolj postajajo posredniki med uporabniki in prostorom, varuhi dediščine in prostorski aktivisti, ki rešujejo kompleksne organizacijske in prostorske probleme, so ob tem zapisali pri Centru za kreativnost.

Berlinska zbornica arhitektov in Zbornica za arhitekturo in prostor Slovenije bosta članom za udeležbo na dogodku podelili točke za strokovno usposabljanje.

Mednarodno predstavitev slovenskih arhitektov omenjeni laboratorij pripravlja v sodelovanju s Skico Berlin in Centrom za kreativnost.