Svet 17.6.2022 6:00

Stripburger na 20. mednarodnem salonu stripa v nemškem Erlangnu

München, 17. junija - V nemškem Erlangnu do nedelja poteka 20. mednarodni salon stripa Erlangen, na katerem se predstavlja tudi slovenska stripovska revija Stripburger. Stripovski festival v bavarskem Erlangnu je največja in najpomembnejša stripovska prireditev v nemško govorečih deželah.

Ljubljana. Stripovska revija Stripburger. Foto: Stanko Gruden/STA Arhiv STA

Ljubljana.
Stripovska revija Stripburger.
Foto: Stanko Gruden/STA
Arhiv STA

Stripburger se v Erlangnu predstavlja s samostojno stojnico in prodajno razstavo riso in sitotiskanih grafik. Premierno se predstavlja tudi nova številka revije Stripburger, že 79. po vrsti, ki prinaša bero svežih stripov z vseh koncev in krajev in pogovor s prekaljenima akterjema neodvisne balkanske stripovske scene Igorjem Hofbauerjem - Hofom in Borisom Stanićem.

Stripburgerjeve barve bodo v Erlangnu zastopali člani uredništva David Krančan, Katja Štesl in Tanja Skale, pridružil pa se jim bo tudi domači stripovski avtor miha ha, so sporočili iz Stripburgerja.

Prva številka Stripburgerja je izšla leta 1992. Na začetku je revija želela združevati strip, fotografijo, grafiko, film in glasbo. Že v naslednjih nekaj številkah pa je Stripburger postal čisto prava stripovska revija.

Poslanstvo Stripburgerja je dvojno: slovenskim bralcem omogočiti vpogled v aktualno dogajanje in trende na področju sodobnega avtorskega stripa v tujini, hkrati pa tujim bralcem predstaviti strip iz našega kulturnega prostora, zato so prispevki v rednih številkah revije tudi prevedeni v angleščino.

Stripburger je ena redkih domačih revij, ki redno in sistematično goji stripovsko kritiko - spodbujanju in razvoju poglobljene, kritične stripovske refleksije in teorije od leta 2019 dalje služi tudi posebna priloga revije Stripburgerjeva čitanka, je še objavljeno na spletni strani Stripburgerja.

Stripovski festival v Erlangnu z bogatim programom že 38 let nagovarja tako strokovno kot najširšo javnost, ki jo zanima sodobna stripovska ustvarjalnost.

Na programu štirih festivalskih dni so številni stripovsko obarvani dogodki, ki segajo od razstav, predavanj in pogovorov z avtorji do delavnic, filmskih projekcij in branji stripov v živo.

Na festivalu podelijo tudi stripovske nagrade Max in Moritz, ki jih bodo razglasili nocoj. Znaj je že dobitnik posebne nagrade za izjemno življenjsko delo, ki jo prejme japonski stripovski avtor in glasbenik, 62-letni Naoki Urasawa, je objavljeno na spletni strani festivala.

Osrednje mesto v programu festivala sicer zavzema stripovski sejem, kjer se letos predstavlja več kot 200 nemških in tujih razstavljavcev ter več kot 400 stripovskih avtorjev in avtoric.