Slovenija 16.6.2022 14:47

Padla prva klapa celovečernega filma Žige Virca Poslednji heroj

Medvode, 16. junija - V Medvodah je minuli konec tedna padla prva klapa slovenskega celovečernega igranega filma Poslednji heroj režiserja Žige Virca. Scenarij za dramo z elementi komedije je napisal skupaj z Izo Strehar, posneli pa ga bodo predvidoma v 25 snemalnih dnevih.

Film prinaša zgodbo Franceta, ki se skuša zoperstaviti nemški nakupovalni verigi, ki želi porušiti kip njegovega očeta narodnega heroja in na tem mestu postaviti trgovino. Ob poskušanju ohranitve spomina na herojstvo odporniškega gibanja med drugo svetovno vojno pa France nezavedno uničuje življenje svoji hčerki Vidi, ki skuša gledati v prihodnost in imeti družino. V 24 urah se vsem prisotnim življenje postavi popolnoma na glavo.

Virc in Iza Strehar sta scenarij za film začela razvijati leta 2017, snemanje pa so zaradi pandemije in financirana prestavljali. Kot slovensko-grško-hrvaška koprodukcija nastaja pod okriljem produkcijske hiše Studio Virc.

Kot so sporočili s Slovenskega filmskega centra (SFC), je producent Boštjan Virc ob prvi klapi povedal, da je Grčija s podporo grške televizije ERT pristopila k projektu po povsem naravni poti, saj imajo Grki podobno polpreteklo zgodovino, politične delitve ter smisel za humor, ki je v skladu s humorjem filma.

V eni od glavnih vlog nastopa igralka Angeliki Papoulia, ki je eden najbolj prepoznavnih grških filmskih obrazov tako doma kot v mednarodnem prostoru. Igrala je v mnogih nagrajenih filmih, med drugim tudi v večkrat nagrajenem filmu Jastog grškega režiserja Yorgosa Lanthimosa.

Med osrednjimi igralci so še Primož Pirnat, Eva Jesenovec, Bine Matoh in Jurij Drevenšek. Direktor fotografije je Fabris Šulin, scenograf Gregor Nartnik, oblikovalka maske Lea Bratušek, kostumografinja Tina Hribernik in direktor filma Tadej Koren Šmid.

Film poleg SFC sofinancirajo Hrvaški avdiovizualni center, RTV Slovenija, grška televizija ERT in Ustvarjalna Evropa - MEDIA v sodelovanju s Filmskim studiem Viba Film. Grški koproducent je Minos Nikolakakis, hrvaški pa produkcijska hiša Nukleus Film s producentom Sinišo Juričićem.

Virc je za svoj prvenec Houston, imamo problem! iz leta 2016 na Festivalu slovenskega filma prejel vesno za celovečerni film, leta 2017 pa Štigličev pogled za režijo, ki ga podeljuje Društvo slovenskih režiserjev in režiserk. Film je bil tudi slovenski kandidat za tujejezičnega oskarja. Leto kasneje ga je v svoj program uvrstil največji svetovni ponudnik naročniških filmov in serij Netflix.