Slovenija 17.6.2022 5:00

Festival Imago Sloveniae bodo odprli simfoniki z mladimi glasbeniki

Ljubljana, 17. junija - Na Kongresnem trgu se bo danes začel 34. mednarodni festival Imago Sloveniae in Poletje v stari Ljubljani. Odprl ga bo Simfonični orkester RTV Slovenija z mladimi glasbeniki. Festival bo ponudil koncerte klasične, jazzovske in etno glasbe, konec avgusta pa bodo sledile tradicionalne Noči v stari Ljubljani.

Ljubljana. Notno črtovje, glasba. Foto: Anže Malovrh/STA Arhiv STA

Ljubljana.
Notno črtovje, glasba.
Foto: Anže Malovrh/STA
Arhiv STA

Radijski simfoniki bodo z mladima dirigentoma Ano Erčulj in Davorinom Morijem izvedli program od instrumentalne glasbe do operete in opere. Solisti bodo prav tako mladi glasbeniki, nekateri med njimi delujejo tudi v tujini: sopranistka Nika Gorič, mezzosopranistka Sara Briški Cirman - Raiven, klarinetist Andraž Golob, violinistka Maja Horvat in pianist Urban Stanič.

S programom se bodo poklonili 330-letnici rojstva skladatelja Giuseppeja Tartinija in 100-letnicama rojstev skladateljev Uroša Kreka in Vladimirja Lovca. Koncert s prirejenim programom bo nato septembra še v Kopru.

Častna govornica slovesne otvoritve festivala bo ministrica za zunanje zadeve Tanja Fajon.

Festival pripravlja Ustanova Imago Sloveniae, ki je bila tokrat uspešna na štiriletnem programskem razpisu ministrstva za kulturo, uspešni pa so bili tudi na razpisu fundacije Ernst von Siemens za nove produkcije. Tako bo na letošnjem festivalu po napovedih direktorja Janoša Kerna zazvenela vrsta novih del, gostovanja slovenskih glasbenikov pa so razširili v Nemčijo, Avstrijo, Španijo in Italijo.

V nadaljevanju festivala bodo med drugim nastopili ansambel Camerata Academica z ljubljanske Akademije za glasbo, kitarista Klara Tomljanovič z novitetami štirih skladateljev in Mak Grgić z Bachovo glasbo, zasedba Ensemble.si z mednarodno uspešnimi slovenskimi glasbeniki ter ansambel za sodobno glasbo MD7, ki bo obeležil 20-letnico delovanja.

Iz tujine bodo nastopili kvartet Berlin-Tokio, avstrijski projekt Dežela vzdihljajev, trio Pena-Pasch-Posada z izborom zarzuel, avstrijski pianist Paul Gulda ter italijanski klavirski duet Marca Sollinija in Salvatoreja Barbatana. V jazzovskem delu bo mogoče slišati brazilski kvartet bobnarja Igorja Wiillcoxa.

Program bo dopolnjeval cikel mladih talentov, po tradiciji pa se bo konec avgusta sklenil z Nočmi v stari Ljubljani, ko bo na sporedu še mednarodni muzikološki simpozij s temo Glasba mladih.