Svet 17.6.2022 5:00

Florjanu Lipušu častni doktorat celovške univerze

Celovec, 17. junija - Slovenski zamejski pisatelj Florjan Lipuš bo prihodnji petek prejel častni doktorat celovške univerze. Častni doktorat univerze v Celovcu so v preteklosti med drugim prejeli prav tako zamejska pisateljica Maja Haderlap ter avstrijska pisatelja Peter Handke in Josef Winkler ter dramatik Peter Turrini.

Ljubljana. Pisatelj z avstrijske Koroške Florjan Lipuš. Foto: Anže Malovrh/STA Arhiv STA

Ljubljana.
Pisatelj z avstrijske Koroške Florjan Lipuš.
Foto: Anže Malovrh/STA
Arhiv STA

Poleg Lipuša bo častni doktorat univerze v Celovcu tokrat prejel še avstrijski filozof, književnik in literarni kritik Franz Schuh, poroča na spletni strani uredništvo slovenskih sporedov avstrijske ORF.

S celovške univerze so sporočili, da že leta sledijo Lipuševemu literarnemu delu. Ob tem so izpostavili, da je Lipuš leta 2018 prejel veliko avstrijsko državno nagrado, a šele v drugem poskusu. Avstrijski umetniški senat je namreč pred tem nagrado zavrnil z utemeljitvijo, da piše le v slovenščini.

Franz Schuh pa je, kot so sporočili v Celovcu, s tamkajšnjo univerzo povezan že več kot 30 let, med drugim kot predavatelj.

Dejstvo, da bosta Lipuš in Schuh, čigar materni jezik je nemščina, prejela časti doktorat na isti dan, se ujema z avstrijsko Koroško in s tem, za kar se zavzema celovška univerza, je še povedala predsednica senata celovške univerze Larissa Krainer.