Slovenija 17.6.2022 8:00

Ob festivalu knjige pred pisateljskim društvom še Sejem na zraku

Ljubljana, 17. junija - V Ljubljani in še nekaterih mestih do nedelje potekajo 27. slovenski dnevi knjige, danes pa se jim bo v prestolnici pridružil še Sejem na zraku, ki bo v organizaciji pisarne Ljubljane, Unescovega mesta literature, na vrtu Društva slovenskih pisateljev prav tako odprt do nedelje.

Ljubljana. Knjige, branje, dnevi knjige. Foto: Daniel Novaković/STA Arhiv STA

Ljubljana.
Knjige, branje, dnevi knjige.
Foto: Daniel Novaković/STA
Arhiv STA

Sejem na zraku bo na vrtu pisateljskega društva v sodelovanju s številnimi založbami potekal vse dni med 10. in 20. uro. Založniki so zanj pripravili pripravili poseben izbor knjig, med njimi knjižne novosti.

Sejmu se tokrat pridružuje raznolik program Slovenskih dnevov knjige, ki na vrtu v organizaciji društva gosti tudi pogovore, predstavitve, okrogle mize in koncerte.

Vseslovenski festival Slovenski dnevi knjige se je začel v sredo z branjem odlomka iz romana Nekropola nedavno preminulega pisatelja Borisa Pahorja. Festival že vrsto let prinaša raznolike literarne dogodke v Ljubljani in partnerskih mestih, med drugim v Mariboru, Kopru, Celju, Novem mestu, Lenartu, Šentilju, Brežicah in Slovenskih Konjicah.

Poslanstvo festivala ostaja predstavitev sodobne slovenske literature, založniških dejavnosti, povezovanje literature z drugimi umetnostnimi praksami in vzpostavljanje prostora za pogovor, kritično vrednotenje in nadaljnji razvoj domače literature.

Festival je v dopoldanskih urah že tradicionalno namenjeno najmlajšim ljubiteljem knjig, saj se na njem predstavljajo založbe, ki izdajajo mladinsko literaturo, ter avtorji in avtorice, ki pišejo za otroke in mladino. Popoldanski del programa vsebuje predstavitve najnovejših knjižnih izdaj slovenskih založb za odrasle, okrogle mize, debate in literarna branja.

V tem okviru so letos pozornost namenili tudi prihajajočim se knjižnim sejmom v Frankfurtu in Bologni, na katerih bo Slovenija v prihodnjih dveh letih častna gostja, so sporočili organizatorji.