Svet 18.6.2022 5:00

Umetniški sejem Art Basel ponovno kot pred pandemijo covida-19

Basel, 18. junija - Na umetniškem sejmu Art Basel so letos od četrtka ponovno zbrani galeristi in zbiratelji z vsega sveta. Po dveh letih pandemije covida-19 na največjem umetniškem sejmu na svetu letos razstavlja 289 razstavljavcev iz 40 držav. Največji tovrstni svetovni dogodek se bo končal v nedeljo.

Letošnja kakovost in širina ponudbe sta enaka preteklim sejmom, so sporočili švicarski organizatorji. Letošnji razstavljavci in zbiratelji tako spet prihajajo z vsega sveta. Vrnili so se predvsem Američani in Azijci.

"Veselimo se povratnikov, ki so bili zaradi pandemije na prisilnem odmoru," je pojasnil direktor sejma Marc Spiegler. Kar zadeva galerije, ki letos sodelujejo na Art Basel, velja, da je ponudba bolj pestra kot kdajkoli prej. Na sejmu prvič sodeluje 19 trgovcev iz Evrope, Bližnjega vzhoda, Afrike ter Severne in Južne Amerike.

Letošnji Art Basel sovpada s silovitim okrevanjem trga umetnin. Glede na študijo, ki sta jo pred nekaj tedni objavila umetniški sejem in švicarska banka UBS, je promet lastnikov galerij lani znašal 34,7 milijarde ameriških dolarjev, kar je 18 odstotkov več kot leto prej. Nekateri kazalniki pa že kažejo, da se bo trend verjetno nadaljeval.

Art Basel so leta 2020 zaradi pandemije covida-19 odpovedali, lani pa prestavili z junija na september.