Na hitro prelistano 18.6.2022 8:00

Na hitro prelistano: Novosti na domačem knjižnem trgu

Ljubljana, 18. junija - Pri Mladinski knjigi sta izšla romana En sam cvet francoske pisateljice Muriel Barbery in Obletnica irske pisateljice Roisin Meaney. Založba Sanje je izdala knjigo Ta krasni nori svet Karla Gržana. Prirodoslovni muzej pa je izdal novo knjigo Ljerke Trampuž za otroke Miška in Slonček v muzejski kraški jami.

Ljubljana. Knjiga z naslovom Ta krasni nori svet avtorja Karla Gržana. Foto: STA

Ljubljana.
Knjiga z naslovom Ta krasni nori svet avtorja Karla Gržana.
Foto: STA

Ljubljana. Roman z naslovom Obletnica avtorice Roisin Meaney. Foto: STA

Ljubljana.
Roman z naslovom Obletnica avtorice Roisin Meaney.
Foto: STA

Ljubljana. Roman z naslovom En sam cvet avtorice Muriel Barbery. Foto: STA

Ljubljana.
Roman z naslovom En sam cvet avtorice Muriel Barbery.
Foto: STA

Ljubljana. Knjiga za otroke z naslovom Miška in slonček v muzejski kraški jami avtorice Ljerke Trampuž. Foto: STA

Ljubljana.
Knjiga za otroke z naslovom Miška in slonček v muzejski kraški jami avtorice Ljerke Trampuž.
Foto: STA

PRIPOVED O DRUGI PRILOŽNOSTI IN ODA JAPONSKI

Roman En sam cvet sledi botaničarki Rose, ki je dopolnila 40 let in živi precej pusto življenje. Pred petimi leti je v skrivnostnih okoliščinah izgubila mamo. Ko ji umre oče, pa se njeno življenje obrne na glavo. Ta ji kot bogat trgovec z umetninami, ki je živel na Japonskem in ga ni nikoli spoznala, zapusti vse premoženje. Rose zapusti Francijo in odpotuje v Kjoto na razglasitev oporoke. Pot se prelevi v skrivnostno romanje, ki ga je zasnoval še njen oče. Kot so zapisali pri založbi, je roman očarljiva zgodba o drugi priložnosti in lepoti, rojeni iz žalosti.

Muriel Barbery je profesorica filozofije in avtorica petih romanov. Nekaj let je živela v Kjotu in Amsterdamu, zdaj pa prebiva in ustvarja na francoskem podeželju. Je avtorica mednarodne uspešnice Eleganca ježa iz leta 2006, ki je izšla v skupni nakladi več kot sedem milijonov, po njej pa so posneli tudi film. En sam svet je njen peti roman. V slovenščino ga je prevedel Iztok Ilc.

ROMAN O ŽIVLJENJSKI ODLOČITVI

Roman Obletnica pripoveduje o Lily, ki po mamini smrti sklene, da bo prodala domačo hišo ob slikoviti irski obali, kamor povabi vso družino, da bi vsem hkrati povedala novico: bivšega moža Charlieja in njegovo veliko mlajšo partnerico, zaročenca Joeja, hčer Poll, ki sabotira vsako svojo ljubezensko zvezo, in sina Thomasa, ki v življenju nikakor ne najde pravega smisla. Lily se še zaveda ne, kako bo ta konec tedna spremenil njeno življenje, saj bodo na dan priplavale vse skrivnosti in negotovosti, so zapisali pri založbi.

Roisin Meaney se na Irskem redno uvršča na lestvice najbolje prodajanih avtorjev. Najprej je bila učiteljica, leta 2001 pa je izdala prvi roman in se popolnoma posvetila pisanju. Njen opus zdaj šteje 19 knjig. Roman Obletnica je prevedla Marja Vogrič Novak.

TA KRASNI NORI SVET KOT MISELNI IZZIV BRALCEM, KI RADI ŠIRIJO OBZORJE

Knjigo Ta krasni nori svet je pater Karel Gržan pripravljal in pisal leto dni. Pri založbi so jo označili za eruditsko delo in "neustrašno knjigo, ki gre proti toku obvladovanja in zasužnjevanja človeštva na način manipulacije, s transhumanistično agendo v ozadju".

Kot je zapisal urednik Peter Povh, je knjiga predvsem miselni izziv bralcem, ki radi širijo obzorje svojega razmišljanja in vedenja o zgradbi in ureditvi tega sveta, ki ga živimo, ter o odnosih, ki prevladujejo in na ta način obvladujejo naše razmišljanje, življenje in delovanje.

"Pisec nam brez zadržkov predstavlja vpogled v pričevanja in dokumente, ki so neopazni in večinoma spregledani, pa tudi skriti ali zakriti, in skuša odgrniti marsikatero zaveso, za katero se načrtujejo, dogovarjajo in potem izvajajo nizkotna in v posledicah tudi kriminalna dejanja določenih politik, vse v smeri obvladovanja in zasužnjevanja človeštva na način manipulacije," je zapisal Povh.

MIŠKA IN SLONČEK RAZISKUJETA KRAŠKO JAMO

Nova knjiga Ljerke Trampuž Miška in slonček v muzejski kraški jami je namenjena otrokom od 6. do 10. leta starosti. Vodnica Maja miško in slončka tokrat popelje na poučni sprehod po modelu kraškega podzemlja, ki predstavlja kraško jamo z vsemi njenimi značilnostmi. Sproti jima razlaga posamezne kraške pojave in oblike podzemlja z njihovimi zanimivi prebivalci.

Knjiga je nadaljevanje avtoričinih petih prejšnjih del: Muzejska pripovedka ali Miška in slonček v Prirodoslovnem muzeju, Miška in slonček pri gozdnih živalih, Miška, slonček in muzejsko morje, Miška, slonček in Ljubljansko barje v muzeju - Vlažni travniki ter Miška, slonček in Ljubljansko barje v muzeju - Močvirje in barje. Kot so zapisali v Prirodoslovnem muzeju, je tudi ta naravovarstveno ubrana in otroka uči pravilnega odnosa do narave.