Slovenija 20.6.2022 15:42

Z delovanjem začenja nova arhitekturna platforma LINA

Ljubljana, 20. junija - V Ljubljani danes in v torek poteka generalna skupščina, s katero se tudi uradno začenja delovanje arhitekturne platforme LINA. V Plečnikovi hiši so se zbrali predstavniki partnerskih ustanov z vse Evrope. Arhitekturna platforma LINA bo povezala 28 evropskih in sredozemskih organizacij.

Podprla bo delo mladih strokovnjakov v arhitekturi: od raziskav in izdelave prototipov, namenjenih strokovni javnosti, do posredovanja novih dognanj in postopkov za okoljsko odgovorno gradnjo, s katerimi bo tematiko približala široki javnosti.

Platforma je nadaljevanje projekta Future Architecture. Vlogo koordinatorja je prevzela Fakulteta za arhitekturo Univerze v Ljubljani- Direktor platforme je arhitekt Matevž Čelik.

Cilj platforme LINA, ki se financira iz programa Ustvarjalna Evropa, bo mobilizirati evropski arhitekturni sektor za čiste, krožne in trajnostne arhitekturne projekte v povezavi z novim evropskim Bauhausom. Prizadevanja za spopadanje s podnebnimi in okoljskimi izzivi na področju arhitekture bo povezala v evropskem programu raziskav, delavnic, arhitekturnih razstav, konferenc in založniških projektov. Podprla bo ideje, ki prinašajo estetske, trajnostne in vključujoče elemente sprememb, potrebnih za uresničitev Evropskega zelenega dogovora.

Na današnjem dogodku so zbrane nagovorili ministrica za kulturo Asta Vrečko, dekan Fakultete za arhitekturo Univerze v Ljubljani Matej Blenkuš in direktor platforme Čelik. Izrazili so upanje, da bo nova platforma s povezovanjem inovativnih projektov z uveljavljenimi akterji na področju arhitekture in urbanizma uspela ponuditi nekatere odgovore na vse bolj pereče krize.

Ministrica za kulturo je poudarila pomen arhitekture in urbanizma tako v kulturnem resorju kot v kontekstu novega ministrstva za solidarno prihodnost. Kot je dejala, je med njegovimi prednostnimi nalogami ureditev stanovanjske problematike ter zagotavljanje skupne zelene evropske prihodnosti.

Blenkuš je poudaril, da je projekt za fakulteto prelomnega pomena, saj z njim spekter svojega delovanja širijo na področje mednarodne umetniške in strokovne produkcije ter študijski proces intenzivno povezujejo z evropskimi profesionalnimi institucijami.

Čelik je poudaril izrazito okoljsko naravnanost nove platforme: "Osrednja filozofija platforme bo skozi projekte mladih strokovnjakov povečati okoljsko naravnanost arhitekturne dejavnosti. Projekt ponuja nov delovni model v arhitekturi, kjer bodo mladi strokovnjaki lahko sodelovali pri izobraževanju, raziskavah, proizvodnji in širjenju svojih zamisli za prilagoditev arhitekture krožnemu gospodarjenju in okoljskim izzivom."

Program generalne skupščine so nadaljevale predstavitve najvidnejših projektov, ki razvijajo program novega evropskega Bauhausa, piše v sporočilu za javnost.

V prihodnjih treh letih bo LINA organizirala redne konference, na katerih bodo mladi strokovnjaki na področju prostorskih in oblikovalskih strok predstavljali svoje ideje in projekte. Prva med njimi bo oktobra v Ljubljani.