Intervju 26.6.2022 9:00

Ditka za STA: Ambient mi je za izvajanje moje glasbe zelo pomemben

pripravila Ksenija Brišar

Ljubljana, 26. junija - Kantavtorica Ditka po Sloveniji predstavlja nov album Med nama je angel, za katerega je ponovno izbrala poezijo Ferija Lainščka, ob tem pa še drugih pesnikov. Svoje stvaritve zaradi njihove intimne narave izvaja zlasti po grajskih prizoriščih. "Ambient mi je za izvajanje moje glasbe zelo pomemben," je povedala za STA.

Ljubljana. Glasbenica Ditka. Foto: Tamino Petelinšek/STA Arhiv STA

Ljubljana.
Glasbenica Ditka.
Foto: Tamino Petelinšek/STA
Arhiv STA

Za novi album je poleg poezije Ferija Lainščka izbrala še pesmi Cirila Zlobca, Kajetana Koviča, Janeza Menarta, Srečka Kosovela in Karla Destovnika Kajuha, skupaj deset pesmi. Polovica jih je Lainščkovih, po njegovi pesmi pa je ploščo tudi naslovila.

Ploščo je simbolično označila z A in B stranjo, da bi "nekako ločila domačnost od koraka v neznano". Lainščkova poezija jo namreč spremlja že nekaj let, od pesmi Ne bodi kot drugi in istoimenske druge zgoščenke, ki je izšla leta 2013.

Njegova poezija ji je še vedno najljubša in s pesnikom tudi skupaj nastopa, medtem ko so ji uglasbitve ostalih pesnikov pomenile nekaj novega. Tematsko bo na plošči spet največ poezije o ljubezni. Kajuhova pesem poziva k uporu naroda proti vojni in za mir, Kosovelova pa se dotika slutnje o smrti.

"Ti tematiki sta vsekakor težki in ne tako tipični za moj slog glasbe, a zdeli sta se mi izjemno pomembni. Verjamem, da lahko preko lepe in spevne glasbe do ljudi prenesem tudi bolj zahtevna, a pomembna sporočila," je povedala Ditka.

Večino pesmi je uglasbila sama. Vse aranžmaje je prispeval njen oče Gorazd Čepin. O njunem ustvarjalnem procesu je razkrila, da si puščata popolno svobodo. "Jaz povem svoje želje in ideje, nato pa mu delo prepustim. On je tisti, ki tudi najde prave harmonije in skladbo vedno nadgradi." Imata pa v osnovi podoben okus za glasbo, saj poslušata veliko istih izvajalcev, večinoma svetovnega slovesa, kot so Pink Floyd, The Beatles, Eagles, Norah Jones in Eva Cassidy.

Na vprašanje, kako bi ocenila dosedanjo ustvarjalno pot od prvenca V deželi mojih sanj in še bolj znanega drugega albuma Ne bodi kot drugi, je odgovorila, da je bila ta od njene prve avtorske pesmi "zelo delavna, pestra, bogata z izkušnjami, od začetka težka, vmes zahtevna, a vedno poučna in vsako leto z večjo predanostjo".

"Kot deklica nisem vedela, da bom poklicna glasbenica, vedela pa sem, da me bo glasba na nek način spremljala. Tudi ko je izšel album Ne bodi kot drugi, še nisem bila v glasbi tako resno. Takrat sem bila še študentka in sem glasbo jemala precej manj resno kot sedaj. V teh letih sem zrasla kot ustvarjalka in skladateljica. Napisala sem številne avtorske pesmi v angleškem jeziku, med katerimi so bile nekatere tudi nagrajene na skladateljskih tekmovanjih v tujini."

Na zadnjih dveh albumih prevladujejo njene uglasbitve. Čutim, da sem pri ustvarjanju vedno bolj suverena, saj sem skozi leta pridobila tudi številna tehnična znanja, ki mi pomagajo pri pisanju pesmi. Spoznanje, ki ostaja, je to, da najboljše pesmi še vedno nastanejo v trenutku navdiha, le-tega ne more nič nadomestiti," pravi glasbenica s Prevalj na Koroškem, ki so jo v eni
od revij označili za slovensko Joni Mitchell.

Od izida pesmi V deželi mojih sanj je izdala pet albumov, enega še v otroških letih, in vinilno ploščo. Napisala je približno 50 avtorskih pesmi v angleškem jeziku, uglasbila preko 20 poezij slovenskih pesnikov in posnela nekaj videospotov. Odigrala je številne samostojne koncerte po vsej Sloveniji, izvedla nastope v okviru večjih festivalov in svojo glasbo predstavila tudi v tujini. Med drugim je zasedla prvo mesto na največjem festivalu za kantavtorje v Sofiji v Bolgariji.

Lani je spletla sodelovanje z britanskim producentom Stuartom Epssom, ki je njeno pesem Cold Heart izdal pri svoji založbi Epps Records.

"Kar se mi zdi ključno je, da sem v vseh teh letih ostala zvesta sebi in svojemu avtorskemu pristopu ter da svojo pot ves čas kontinuirano gradim, brez sunkovitih vzponov in padcev. Postala sem glasbena profesionalka, kar so mi dale številne izkušnje, hkrati pa sem s pomočjo glasbe zrasla tudi osebnostno," je povedala za STA.

Koncertno turnejo po Sloveniji je začela 10. junija in jo bo do 1. septembra vodila po več grajskih dvoriščih. "Velikokrat sem že nastopila na posameznih grajskih prizoriščih in zmeraj so se mi zdela nekaj posebnega. Ker gre za zelo subtilen, zopet bolj artistični album, v osnovi pa s poudarkom na ljubezenski poeziji, sem razmišljala, kje bi ga bilo najbolje predstaviti. Menim, da se energija gradu, poezija in nežna glasba odlično poklopijo. Mogoče je ta občutek že zaradi tradicije trubadurstva."

Njene pesmi bodo zazvenele na gradovih Negova, Rajhenburg, Ormož, Rotenturn, Khiselstein in ob Sotočju. Tem pa je dodala še nekaj drugih lokacij, kot sta Muzej slovenskih filmskih ustvarjalcev v Divači in atrij Narodne in univerzitetne knjižnice v Ljubljani, kjer bo 1. julija tudi osrednji koncert turneje skupaj z glasbenimi gosti, ki so pomagali pri nastanku albuma.

"Ambient mi je za izvajanje moje glasbe zelo pomemben. Ker gre za uglasbeno poezijo, kjer je v ospredju interpretacija besedil, ki jim je res treba prisluhniti, so mi zelo blizu manjša, bolj intimna prizorišča. Tam se lahko bolj povežem z ljudmi, vidim izraze na njihovih obrazih in začutim njihovo energijo. Na večjih prizoriščih se ta občutek hitro razprši," je še povedala Ditka.