Na hitro prelistano 25.6.2022 8:00

Na hitro prelistano: Novosti na domačem knjižnem trgu

Ljubljana, 25. junija - Pri Mladinski knjigi sta izšli knjigi francoskega avtorja Marca Levyja Zaljubljeni duh in švedskega avtorja Jonasa Jonassona Maščevanje je sladko d.o.o. Založba Beletrina je izdala knjigi Razvejenje Richarda Powersa in Bogovi se nam smejijo Aleša Štegra.

Ljubljana. Knjiga Marca Levyja z naslovom Zaljubljeni duh. Foto: STA

Ljubljana.
Knjiga Marca Levyja z naslovom Zaljubljeni duh.
Foto: STA

Ljubljana. Knjiga Aleša Štegerja z naslovom Bogovi se nam smejijo. Foto: STA

Ljubljana.
Knjiga Aleša Štegerja z naslovom Bogovi se nam smejijo.
Foto: STA

Ljubljana. Knjiga Richarda Powersa z naslovom Razvejenje. Foto: STA

Ljubljana.
Knjiga Richarda Powersa z naslovom Razvejenje.
Foto: STA

LJUBEZENSKA PUSTOLOVŠČINA V SAN FRANCISCU

Nov roman Zaljubljeni duh enega najbolj branih francoskih avtorjev Marca Levyja popelje na ljubezensko pustolovščino v San Francisco. Thomas je nadarjen pianist in redno nastopa na svetovnih koncertnih odrih. V osebnem življenju pa nikakor ne najde sreče. Nekega dne ga nagovori duh pokojnega očeta, ki ga prosi, naj se odpravi v San Francisco, da mu izpolni zadnjo željo. Tam spozna žensko, v katero je bil njegov oče skrivaj zaljubljen, in njeno hčer.

Marc Levy je eden najbolj branih francoskih pisateljev, njegove knjige so prevedene v 49 jezikov, število prodanih romanov pa je že preseglo 45 milijonov. Njegove pripovedi odlikujejo zanimivi liki in iskrivi dialogi. Zaljubljeni duh je njegova dvajseta knjiga. Prevedla jo je Nataša Müller.

KOMEDIJA MAŠČEVANJA PO JONASSONOVO

Švedski kralj komedije Jonas Jonasson se vrača z očarljivo pustolovščino, v kateri daje lekcije o pohlepu in hinavščini in o tem, kaj je v življenju resnično pomembno. Knjiga sledi Victorju Alderheimu, ki je opeharil bivšo ženo, sina pa zapustil sredi kenijske savane. Otroka najdejo Masaji, iz masajske vasice pa se vrne v rodno Švedsko. Tam se po naključju sreča z mamo in kmalu ugotovita, da imata veliko skupno željo - maščevanje Victorju.

Jonas Jonasson je švedski novinar in pisatelj, ki je pred leti z zabavnim romanom Stoletnik, ki je zlezel skozi okno in izginil privabil zanimanje svetovne javnosti za švedsko književnost. Preveden je bil v 45 jezikov, prodan v desetih milijonih izvodov, po njem pa so posneli tudi film, ki velja za najbolj uspešen švedski film vseh časov.

Kot so zapisali pri založbi, je Maščevanje je sladko d.o.o. odbita zgodba, ki jo lahko nakuha le švedski kralj komedije, s predvidljivim številom nepredvidljivih zapletov in razpletov, začinjenih z avtorjevo parodijo človeških značajev. Prevedel jo je Andrej Hiti Ožinger.

ZGODBA O ODNOSU Z NARAVO

Kaj imajo skupnega umetnik Nicholas Hoel, inženirka Mimi Ma, profesor psihologije Adam Appich, odvetnik Ray Brinkman in stenografka Dorothy Cazaly, vietnamski veteran Douglas Pavlicek, invalidni računalniški genij Neelay Mehta, botaničarka Patricia Westerford in študentka aktuarskih ved Olivia Vandergriff? Vsak na svojem koncu ameriške celine živijo povsem različna življenja, toda življenje vsakega od njih se v nekem obdobju osebne zgodovine poveže z drevesi, čudežnimi bitji, ki že milijone let pretvarjajo ogljikov dioksid in vodo v organske snovi ter na Zemlji ustvarjajo pogoje za življenje.

Spoznanje teh povezav in usoda jih v nekem trenutku povežeta v vrtinec dogodkov, v katerem nekateri umrejo, nekateri končajo v zaporu, nekateri dosežejo svetoven sloves, nekateri pa le za vse življenje spremenijo svoj pogled na svet ter vlogo človeka in tehnologije v njem. Roman Razvejenje je ambiciozna zgodba devetih glavnih likov, ki raziskuje naš odnos z naravo in psihološko ozadje razlogov, zakaj nam odločno ukrepanje v zvezi s podnebnimi spremembami kar ne gre in ne gre od rok, so zapisali pri založbi. Knjigo je prevedel Andrej E. Skubic.

KNJIGA O MITIH OZIROMA NAROBEMITIH

Knjiga Bogovi se nam smejijo je knjiga o mitih. Pravzaprav o narobemitih. Miti o Evropi, Meduzi, Orfeju, Prometeju, Ikarju in Narcisu so postavljeni v povsem konkretno in aktualno sodobnost. V zgodbah srečamo moškega, ki se nekega dne odloči radikalno izstopiti iz spon civilizacije. V njih prevprašujemo prave in krvave pomene trka kultur preko samomorilskih ljubimcev iz Heidelberga in Istanbula, se spustimo do prometejskih vprašanj, ki se odpirajo rudarju ob nenadejani nalogi odkopavanja zasutih množičnih grobišč, vse do razmisleka o tem, česa je sploh zmožna ljubezen ob zgodbi o varnostniku v arheološkem muzeju, ki zaradi volje, močnejše od njegovih čustev, pokonča svojo Evridiko.

"Čeprav smo naučeni o mitih razmišljati kot o zgodbah, iz katerih lahko črpamo modrost, se v knjigi izkaže, da nas miti - ko se začnejo njihovi notranji mehanizmi udejanjati v nas, posameznikih iz mesa in krvi - največkrat predvsem zavedejo in iz nas naredijo tragikomične junake usode, ki se jim bogovi kvečjemu posmehujejo," so še zapisali pri založbi.