Slovenija 23.6.2022 5:00

Festival Sanje letos v znamenju dveh jubilejev

Divača, 23. junija - Z Večerom ljubezni v Divaški jama se drevi začenja 21. festival Sanje. Letošnje Sanje na Krasu in Sanje v Medani potekajo ob 100-letnici rojstva Karla Destovnika Kajuha in 25-letnici Založbe Sanje. Pospremil jih bo izid treh knjig. Med nastopajočimi sta Damir Imamović in pevski zbor Kombinat, besedo bodo imeli kritično razmišljujoči intelektualci.

Ljubljana. Logotip Založbe Sanje. Foto: Nebojša Tejić/STA Arhiv STA

Ljubljana.
Logotip Založbe Sanje.
Foto: Nebojša Tejić/STA
Arhiv STA

Letošnji festival bo pospremil izid Pesmi Karla Destovnika Kajuha (faksimile natisa iz leta 1944), Partizanskega dnevnika Edvarda Kocbeka in knjige Sevdah Damirja Imamovića.

Knjižica Pesmi, ki so nastajale v času NOB in so prvič izšle v letu pesnikove prerane smrti, je posvečena 100-letnici Kajuhovega rojstva. Faksimile njegove zbirke poezij bo darilo založbe Sanje obiskovalcem festivala, piše na spletni strani festivala.

Partizanski dnevnik je največje in najobsežnejše knjižno delo založbe Sanje doslej. V dveh knjigah so prvič na enem mestu na 1424 straneh zbrana Kocbekova pričevanja v ohranjenih in doslej najdenih dnevniških zapisih, ki so izhajali v knjigah Tovarišija, Listina, Pred viharjem in Kocbekovih Zbranih delih. Knjigo dopolnjujeta izbor pesmi iz partizanskega obdobja ter izbor člankov in govorov, ki jih je avtor zapisoval in objavljal v času, ko je nastajal dnevnik.

Imamovićeva knjiga Sevdah pa bralca popelje na glasbeno potovanje skozi tri stoletja. Kot so zapisali pri Založbi Sanje, gre za prvo knjigo, ki na enem mestu povzema glasbena, poetična, kulturno-zgodovinska in popularna prizadevanja v razvoju te glasbene zvrsti skozi stoletja. Je tudi prva knjiga o sevdahu, ki jo je napisal nekdo, ki je sam priznani izvajalec te zvrsti in avtor sevdalink, te glasbeno-pesniške oblike, ki govori jezik ljubezni.

Imamović, ki ga je revija Songlines razglasila za najboljšega evropskega umetnika, bo nastopil tudi na drevišnjem dogodku v Divaški jami. Ta bo ponudil ogled Divaške jame ob literarnem branju in glasbenih točkah; nastopil bo še kvintet saksofonistov Glasbene šole Sežana.

V petek bo festivalsko dogajanje najprej potekalo v Filmskem muzeju v Divači. Dopoldne bo na vrsti pogovor o Imamovićevi knjigi Sevdah, ki mu bo sledila predstavitev Kocbekovega Partizanskega dnevnika ter poletnih izidov Založbe Sanje. Popoldne bo na vrsti Forum Sanje: Ta krasni nori svet, na katerem bodo sodelovali Karel Gržan, Peter Kovačič Peršin, Andraž Teršek in Tomaž Mastnak. Večerno dogajanje bo v Divaški jami. Molitvi s patrom Karlom Gržanom bosta sledilo pesniško popotovanje ter koncert združenega mešanega pevskega zbora Lipa in Rdeča zvezda.

Sanje v Medani bodo potekale 25. in 26. junija. Uvedle jih bodo literarne volitve v Šmartnem, pesniški vasi, ki jim bo sledil pesniško-glasbeni performans pesnika in igralca Kristiana Koželja ter harmonikarja Jureta Torija z naslovom Muzej zaključenih razmerij.

Zvečer se bo dogajanje preselilo v Gonjače, pesniškemu performansu Poezija upora bo sledil nastop ženskega pevskega zbora Kombinat, na programu je še koncert Giorgio Gaber(ščik) v izvedbi Janija Kovačiča in Mirana Košute. Koncert poslovenjenih uspešnic enega najboljših italijanskih kantavtorjev vseh časov bo poslušalce skozi vrhunske prepesnitve Kovačiča in Košute ponesel skozi Gaberščikov razvoj od popevkarja do resnega kantavtorja, piše na spletni strani festivala.

V nedeljo bo dopoldansko dogajanje v Šmartnem med drugim prineslo pravljice iz Rezije, popoldne bo na Gradu Dobrovo Forum Sanje: Kriza človečanstva; sodelovali bodo Biserka Ilin, Andraž Teršek in Domen Gorenšek.