Svet 25.6.2022 5:00

Sanremo režiserja Miroslava Mandića v italijanskih kinematografih

Trst, 25. junija - Celovečerni igrani film Sanremo scenarista in režiserja Miroslava Mandića je v teh dneh na ogled v italijanskih kinematografih. V zadnjih štirih letih je to po navedbah Slovenskega filmskega centra tretji večinsko slovenski film, ki ni bil samo na italijanskih filmskih festivalih, ampak je tudi v redni distribuciji italijanskih kinematografov.

Nova Gorica. Režiser Miroslav Mandić. Foto: Rosana Rijavec/STA Arhiv STA

Nova Gorica.
Režiser Miroslav Mandić.
Foto: Rosana Rijavec/STA
Arhiv STA

San Remo bo vse do 30. junija prikazan na platnih od Trsta, Vidma, Milana, Pordenona, prek Rima do Catanie na Siciliji. Zaradi zgodbe filma sta premieri filma v Vidmu in Rimu organizirani v sodelovanju z društvi, ki se spopadajo z alzheimerjevo boleznijo.

Sanremo namreč govori o Brunu in Duši, ki živita v domu starejših občanov. Občasno se srečujeta, skupaj preživljata čas, a vedno sproti pozabljata, da se poznata. Kljub temu sta vesela vsakega novega srečanja.

"V času ekspanzije platform, kot so Netflix in podobni, je video na zahtevo postal dominanten način gledanja filmov. To me zelo žalosti, zato sem vsakega prikazovanja našega filma Sanremo v kinematografih izjemno vesel. Ko gledaš lastni film na velikem platnu, spoznaš, da ga sploh nisi delal za mali ekran računalnika, saj filmsko delo čigar estetika večinoma prisega na vizualnih aspektih filmskega pripovedovanja, s tem veliko izgubi," so besede, s katerimi je svoj film v italijanskih kinematografih po navedbah Slovenskega filmskega centra (SFC) pospremil režiser in scenarist Mandić.

V filmu igrajo Sandi Pavlin, Silva Čušin, Mojca Funkl, Boris Cavazza, Lara Komar, Barbara Cerar, Barbara Vidovič, Safet Mujčić, Vladimir Jurc, Doroteja Nadrah in Jurij Drevenšek.

Direktor fotografije je Peter Zeitlinger, montažer Andrej Nagode, scenografa Dušan Milavec in Barbara Kapelj, kostumografka Polonca Valentinčič, oblikovalka maske Anita Ferčak, oblikovalec zvoka Francesco Morosini. Avtor glasbe je Darko Rundek.

Producent filma je produkcijska hiša Filmostovje, producent je Miroslav Mandić, izvršna producentka Sandra Ržen. Koproducenta sta italijanski Incipit Film; koproducentki Marta Zaccaron in Fabiana Balsamo ter RTV Slovenija.

Film je nastal s finančno podporo SFC in podporo Studia Viba film ter filmske komisije Furlanije-Julijske krajine, regionalnega avdiovizualnega sklada Furlanije-Julijske krajine in italijanskega ministrstva za kulturo.

Sanremo je imel svetovno premiero v uradnem tekmovalnem programu 24. izdaje mednarodnega filmskega festivala v estonski prestolnici Tallinn novembra 2020. Film je uspešno potoval po festivalih v Evropi in ZDA. V regiji so ga prikazali na vseh najpomembnejših festivalih; na beograjskem Festu, v Motovunu in v Sarajevu. Film je bil tudi slovenski kandidat za mednarodnega oskarja 2022.

Glavna igralka filma Silva Čušin je prejela nagrado Ita Rina za življenjsko delo na pravkar končanem festivalu igralcev Krafft v Kranju, Sandi Pavlin pa je na istem festivalu prejel nagrado veliki plan za vlogo Bruna v filmu Sanremo.