Svet 23.6.2022 11:43

Unesco: V Ukrajini zaradi vojne uničenih več kot 150 kulturnih znamenitosti

Pariz, 23. junija - Strokovnjaki Združenih narodov so potrdili popolno ali delno uničenje 152 znamenitosti kulturne in zgodovinske dediščine v Ukrajini, odkar je Rusija 24. februarja napadla to državo, so danes sporočili iz Organizacije Združenih narodov za izobraževanje, znanost in kulturo (Unesco).

Francija, Pariz. Sedež Organizacije Združenih narodov za izobraževanje, znanost in kulturo (Unesco). Foto: Xinhua/STA Arhiv Xinhua/STA

Francija, Pariz.
Sedež Organizacije Združenih narodov za izobraževanje, znanost in kulturo (Unesco).
Foto: Xinhua/STA
Arhiv Xinhua/STA

Na seznamu so tako muzeji kot spomeniki, cerkve in druge verske ustanove ter knjižnice, je po poročanju francoske tiskovne agencije AFP sporočil Unesco, ki pomaga ukrajinskim oblastem pri dokumentiranju škode zaradi posledic vojne.

"Ponavljajoči napadi na ukrajinske kulturne znamenitosti se morajo nehati. Kulturna dediščina v vseh svojih oblikah ne bi smela biti pod nobenim pogojem tarča napadov," je v izjavi opozorila generalna direktorica Unesca Audrey Azoulay.

Unesco je ukrajinskim oblastem pomagal pri označevanju kulturnih znamenitosti z značilno modro oznako, kar pomeni, da so znamenitosti zaščitene v skladu s haaško konvencijo o varstvu kulturnih dobrin v primeru oboroženega spopada iz leta 1954, katere podpisnici sta tako Rusija kot Ukrajina.

Od začetka ruske invazije na Ukrajino je bilo kljub temu poškodovanih na desetine znamenitosti, od tega tri četrtine v regijah Harkov in Doneck na vzhodu države ter v bližini ukrajinskega glavnega mesta Kijev, so ob posodobitvi stanja kulturnih znamenitosti v Ukrajini poudarili pri Unescu.

Kot so še sporočili, sedem krajev svetovne kulturne dediščine v Ukrajini, med njimi katedrala Svete Sofije in samostanski kompleks v Kijevu, zaenkrat vojna še ni prizadela.

Ukrajina je že zahtevala izključitev Rusije iz Unesca, ki je za nedoločen čas preložil srečanje v ruskem Kazanu, na katerem naj bi razpravljali o statusu območij svetovne dediščine.

Unesco je tudi opozoril, da bi lahko pripadnike ruske vojske ali uradnike, ki bi jih spoznani za krive zavestnega uničevanja ukrajinske dediščine, preganjali po mednarodnem pravu, še poroča AFP.