Svet 27.6.2022 6:00

Španska oblikovalca Victorio in Lucchino z lastnim muzejem v Andaluziji

Sevilla, 27. junija - Španska modna oblikovalca Victorio in Lucchino, ki sta oblačila pevce in aristokrate, sta minuli teden v domači regiji Andaluziji odprla muzej, posvečen svojemu delu. Muzej se nahaja v nekdanjem samostanu v mestu Palma del Rio in na retrospektivni način prikazuje njune stvaritve, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Muzej vključuje tkanine, modele oblek, dodatke in nakit iz skoraj pet desetletij trajajoče kariere oblikovalcev. Za njuno delo so značilne svetle barve ter uporaba čipk in volančkov.

"To je lep zaključek najine poklicne kariere. Zadovoljna sva, da bova ostanek najinega dela pustila prihodnjim generacijam," je pred odprtjem muzeja za AFP povedal 68-letni Jose Luis Medina del Corral, ki se predstavlja z oblikovalskim imenom Lucchino.

Lucchino in 72-letni Jose Victor Rodriguez Caro, znan kot Victorio, sta se srečala v 60. letih prejšnjega stoletja še kot najstnika. Kmalu sta ugotovila, da ju druži strast do mode.

Leta 1975 sta se združila, da bi ustvarila blagovno znamko Victorio y Lucchino, desetletje pozneje pa sta se na mednarodno prizorišče prebila z udeležbo na mednarodnem sejmu v New Yorku. Od takrat so bile njune kreacije na modnih pistah na Japonskem, v Nemčiji, Italiji in ZDA, nosile pa so jih vrhunske manekenke, kot sta Claudia Schiffer in Elle McPherson.

Med kupci njunih del sta bila španski pevec Rocio Jurado in španska vojvodinja Alba, ena najbogatejših evropskih aristokratinj. Njuno obleko v barvi lososa je nosila na svoji poroki leta 2011 v palači v Sevilli.

Oblikovalca navdih črpata iz kulture Andaluzije, središča flamenka in bikoborbe v Španiji. "Vsak ustvarjalec črpa iz dežele, v kateri živi," je povedal Victorio.