Od blizu 30.6.2022 11:28

Karlovy Vary vabijo na 56. filmski festival

pripravila Maja Lazar

Karlovy Vary, 30. junija - V čeških Karlovyh Varyh se v petek začenja 56. mednarodni filmski festival, ki je eden najstarejših in najpomembnejših evropskih filmskih festivalov. V glavnem tekmovalnem programu se bo do 9. julija za kristalni globus potegovalo 12 filmov, med njimi ni slovenskega.

Na programu festivala filmi od drame, znanstvene fantastike, romantične komedije do dokumentarnega eseja

Na festivalu se bo v dveh tekmovalnih sklopih in v sekciji Posebne projekcije letos predstavilo 36 filmov, ki prihajajo s petih celin. Široka paleta žanrov vključuje melodramo, distopično znanstveno fantastiko, romantično komedijo in dokumentarni esej. Sprva je program obsegal 33 filmov, a so se organizatorji v sredo odločili, da bodo na program uvrstili še tri dodatne filme.

V glavnem tekmovalnem programu se za kristalni globus poteguje 12 filmov. Med njimi ni nobenega slovenskega filma. Bo pa v sekciji kratkih filmov na ogled češko-slovenski-francoski film Poslednji dan patriarhata (Last Day of Patriarchy) Olma Omerzuja.

Člani letošnje žirije za kristalni globus so argentinski filmski producent Benjamin Domenech, nemški filmski ustvarjalec Jan-Ole Gerster, poljski filmski distributer in organizator festivalov Roman Gutek, v Peruju rojena filmska producentka Fiorella Moretti, ki živi in dela v Parizu, in danska filmska montažerka in scenaristka Molly Malene Stensgaard.

Za začetek festivala Super junaki in Tri tisoč let hrepenenja za festivalski konec

Letošnji festival bo odprl romantični film Super junaki (Superheroes) z letnico 2021 italijanskega režiserja Paola Genoveseja. Film gledalca popelje na vrtiljak radosti in strahov naključno združenega para. Ali pa je bila usoda? Ilustratorka stripov Anna in teoretični fizik Marco sta par superjunakov, ki sta se tako kot mnogi drugi ljudje odločila živeti skupaj. Konec koncev, reševanje skupnih težav včasih zahteva resnično nadčloveško moč. Vsak odnos ima svoje krize in svoje idilične trenutke - od naključnega srečanja v dežju do resnih pogovorov desetletje pozneje. Struktura filma predstavlja zgodovino njunega odnosa tako, da sledi dvema časovnicama: na samem začetku in deset let pozneje. Skrbno izdelane epizode sistematično ciljajo na srca in misli gledalcev, so o filmu zapisali na spletni strani festivala.

Ob koncu festivala bo na ogled letošnji film iz ZDA avstralskega režiserja Georgea Millerja Tri tisoč let hrepenenja (Three Thousand Years of Longing). Profesorica naratologije Alithea Binnie, ki jo igra Tilda Swinton, pride v Istanbul, kjer naj bi predavala na konferenci. Njena stališča racionalne znanstvenice postopoma puhtijo, ko v hotelski sobi odpre starodavno steklenico, kupljeno na bazarju, in na plano izpusti duha, igra ga Idris Elba. Duh ji, kot je to običajno v orientalskih pravljicah, ponudi, da ji bo izpolni tri želje. Režiser Pobesnelega Maxa: Cesta besa iz leta 2015 na letošnji festival v Karlovyh Varyh prinaša fantazijski film z zvezdniškim igralskim parom. Tri tisoč let hrepenenja gledalcu predstavi večno zgodbo o ljubezni, podobno zgodbam iz Tisoč in eni noči.

Nagrada za življenjsko delo avstralskemu igralcu Geoffreyu Rushu

Avstralski igralec in oskarjevec Geoffrey Rush bo na letošnjem festivalu prejel nagrado za življenjsko delo. Na zaključni gala slovesnosti v češkem zdraviliškem mestu bo 70-letnik kristalni globus prejel za izjemen prispevek k filmski umetnosti, so sporočili organizatorji. Ob tej priložnosti bodo pripravili retrospektivo igralčevih filmov, med njimi bodo tudi Sijaj, Kraljev govor in Škandalozno pero.

Kot so še objavili na spletni strani festivala, bo nagrado predsednika festivala prejel z oskarjem nagrajeni hollywoodski igralec in producent Benicio Del Toro, ki je leta 2001 prejel oskarja za najboljšega stranskega igralca za vlogo v drami o drogah Preprodajalci. Nazadnje je 55-letnik igral slikarja Mosesa Rosenthalerja v filmu Wesa Andersona Francoska depeša.

Filmski festival v Karlovyh Varyh velja za enega najstarejših na svetu in je znan po sproščenem vzdušju.