Svet 2.7.2022 6:00

V Dresdnu bodo odkrili Cyanometer Martina Briclja Barage

Dresden, 2. julija - V Dresdnu bodo v okviru Muzejske noči odkrili Cyanometer slovenskega umetnika Martina Briclja Barage. Njegov spomenik modrini neba se zgleduje po izvirnem cianometru, ki ga je izumil švicarski fizik in raziskovalec Alp Horace-Beneict de Saussure. Jedro njegovega cianometra je modro barvno kolo, ki usmerja pogled nazaj na nebo.

Cyanometer Martina Briclja Barage je spomenik in hkrati odprtokodna programska oprema, ki redno zbira slike neba. Programska oprema prenese slike neba na spletno stran, kjer določi ustrezen odtenek modre barve na de Saussurovem barvnem kolesu. Skupaj s podatki o kakovosti zraka v Ljubljani, Vroclavu, Dresdnu in Ženevi spletna stran Cyanometer ustvarja posebno vrsto spletnega arhiva in retrospektivnega koledarja, ki meri modrost neba.

Cyanometer je nastal v partnerstvu med Cynetart in kulturnim centrom Skica v Berlinu, Muzejem tranzitorne umetnosti - MoTA, mrežo | Media | Art in dresdenskimi tehničnimi zbirkami. Projekt sta finančno podprla Skica Berlin ter Urad za kulturo in spomeniško varstvo mesta Dresden.

Spomenik bodo odkrili ob 18. uri z nagovorom veleposlanika RS v Berlinu Franca Buta ter vodje Skice Saše Šavel Burkart. Sledil bo pogovor med Agnieszko Kubick-Dzieduszycko z Akademije Eugeniusza Gepperta za umetnosti in oblikovanje v Vroclavu ter umetnikom, so sporočili iz Skice.

Martin Bricelj Baraga je večkrat nagrajeni medijski umetnik in kustos. V svojih delih raziskuje odnose med prostori, okoljem, naravo, tehnologijo in ljudmi. Ustvaril je številna interaktivna dela, ki temeljijo na ustvarjanju povsem novih situacij v javnem prostoru. To je zanj pojem, ki ga razume zelo široko in vključuje tako dejanske prostore v mestih ali naravi kot tudi virtualne svetove.

Cyanometer je del razstave Magic Machines Mreže za medijsko umetnost Dresden.