Svet 4.7.2022 5:00

Pred tremi desetletji umrl tangovski revolucionar Astor Piazzolla

Buenos Aires, 4. julija - Pred tremi desetletji je umrl argentinski skladatelj tanga, bandoneonist in aranžer Astor Piazzolla, ki velja za utemeljitelja tanga nueva, novega sloga tanga, in enega najslavnejših glasbenikov 20. stoletja.

Argentina, Buenos Aires. Astor Piazzola s svojim orkestrom. Foto: Wikipedia

Argentina, Buenos Aires.
Astor Piazzola s svojim orkestrom.
Foto: Wikipedia

Astor Pantaleon Piazzolla se je rodil 11. marec 1921 v argentinskem obmorskem mestu Mar del Plata. Umrl je 4. julija 1992 v Buenos Airesu.

Tango nuevo je glasba, ki izžareva globoko strast, napetost, dramo in v kateri je čutiti ritem velemesta, dušo Buenos Airesa in njegovih ljudi. Izvajajo jo tako na koncertnih odrih kot v nočnih klubih, saj je primerna za ples.

Piazzolla je že kot deček spoznal bandoneon, pomanjšano različico harmonike. Z znanjem, ki ga je pridobil s študijem kompozicije pri Albertu Ginasteri v Argentini in Nadji Boulanger v Parizu, je tradicionalnemu argentinskemu tangu dodal elemente klasične kompozicije in jazza ter ustvaril omenjeno novo glasbeno zvrst - tango nuevo.

Že pri 17 letih je postal aranžer takrat enega najboljših tango orkestrov pod vodstvom bandoneonista Anibala Troifa, pri Ginasteru in pianistu Raulu Spivaku pa se je poglabljal v partiture velikih skladateljskih imen 20. stoletja, kot so Igor Stravinski, Bela Bartoka in Maurice Ravel.

V 50. letih minulega stoletja letih je razvil svojstven slog tango nuevo, edinstven način komponiranja, ki združuje elemente argentinskega tanga, jazza in klasične glasbe. Ker argentinsko občinstvo tega v začetku ni najboljše sprejelo, se je po odhodu v Pariz odločil za prekinitev pisanja tanga ter se posvetil klasični glasbi.

Pozneje se je vrnil V Argentino in ustanovil kvintet Nuevo Tango (bandoneon, violina, klavir, električna kitara, kontrabas), s katerim je koncertiral po vsem svetu in pridobil številne občudovalce in posnemovalce. Virtuozni bandoneonist je redno izvajal lastne skladbe z različnimi zasedbami.

Po njegovi smrti leta 1992 se je zanimanje za to glasbeno zvrst le še povečevalo. Takrat ga je ameriški glasbeni kritik Stephen Holden Piazzolla opisal kot "najpomembnejšega skladatelja tango glasbe na svetu".

Glasbo Astorja Piazzolle bo še ta mesec mogoče slišati na letošnjem Ljubljana festivalu, ko bo 27. junija v Križankah nastopil slovenski harmonikar Marko Hatlak z zasedbo FUNtango.

Konec tedna je Piazzollijev tango nuvevoa zazvenel na Obali, ko je v soboto v okviru Jazz festivala Piran/Portorož nastopil virtuoz harmonike in bandoneona Richard Galliano z New York Tango Triom.