Slovenija 4.7.2022 7:00

Na Ljubljana festivalu Julian Rachlin z Brahmsovim koncertom

Ljubljana, 4. julija - Na 70. Ljubljana festivalu bo danes gostoval violinist litovskih korenin Julian Rachlin. Z Orkestrom Slovenske filharmonije, ki ga bo vodil nemški pianist in dirigent Christoph Eschenbach, bo v Cankarjevem domu interpretiral edini violinski koncert Johannesa Brahmsa.

Ljubljana. Festival Ljubljana, Ljubljana, kultura, kulturna prireditev, opera. Foto: Nebojša Tejić/STA Arhiv STA

Ljubljana.
Festival Ljubljana, Ljubljana, kultura, kulturna prireditev, opera.
Foto: Nebojša Tejić/STA
Arhiv STA

Koncert za violino v D-duru bo Rachlin izvedel s Stradivarijevo violino iz leta 1704, so sporočili s festivala. Mediji so Rachlina opisali z nazivom virtuoz s srcem. Kot dirigent in violinist je nastopil z najimenitnejšimi orkestri ter ustvaril številne posnetke za najuglednejše glasbene založbe, kot so Deutsche Grammophon, Sony Classical in Warner Classics. Deluje tudi kot pedagog na dunajski glasbeni in umetniški šoli.

Na sporedu sta še Adagio Antona Lajovica in Simfonija št. 5 v e-molu Petra Iljiča Čajkovskega.

Pianist in dirigent Christoph Eschenbach je kot glavni dirigent in umetniški vodja med drugim vodil Orkester Tonhalle iz Züricha in Pariški orkester, kot gostujoči dirigent pa je nastopal z orkestri, kot so Simfonični orkester iz Chichaga, Newyorški filharmoniki in Londonski filharmonični orkester. Med njegovimi mentorji je bil tudi priznani Herbert von Karajan.