Slovenija 5.7.2022 8:00

V Gradu Tivoli razstava sodobne slovenske grafične produkcije

Ljubljana, 5. julija - V Gradu Tivoli se drevi odpira razstava izbora sodobne slovenske grafične produkcije po letu 2018. Pod naslovom Odtisi in vtisi 2 so predstavljena dela 43 slovenskih umetnic in umetnikov. Razstavo sta pripravila kustosa Mednarodnega grafičnega likovnega centra (MGLC) Breda Škrjanec in Božidar Zrinski.

Ljubljana. Slikarstvo, grafika, razstava, umetnost. Foto: Stanko Gruden/STA Arhiv STA

Ljubljana.
Slikarstvo, grafika, razstava, umetnost.
Foto: Stanko Gruden/STA
Arhiv STA

Dela za razstavo je izbrala strokovna mednarodna žirija, v kateri so bili izredni profesor na Akademiji za umetnost in kulturo v Osijeku, na oddelku za vizualne in medijske umetnosti, smer grafika Mario Čaušić, docent na Fakulteti pedagoških ved v Jagodini Univerze v Kragujevcu Miloš Đorđević in vodja oddelka v Muzeju moderne umetnosti v češkem Olomucu Barbora Kundračikova.

Za razstavo so bili izbrani umetniki Žiga Artnak (SVS), Lela B. Njatin, Katja Bednarik Sudec, Domen Dimovski, Živa Drvarič, Mina Fina, Matic Flajs (SVS), Matjaž Geder, Marjan Gumilar, Svetlana Jakimovska-Rodić, Lea Jazbec, Alja Košar, Dalea Kovačec, Nina Koželj, Marjan Kravos, David Kucler, Katarina Marov, Rene Maurin in Gal Šnajder, Tina Mohorović, Meta Mramor, Petja Novak, Mia Paller in Monika Plemen, Metka Pepelnak, Eva Petrič, Oliver Pilić, Arjan Pregl in Simona Semenič, Pri Zlatem stegnu / Katja in Nataša Skušek, Marija Mojca Pungerčar, Lina Rica, Teo Spiller, Mitja Stanek, Breda Sturm, Marko Šajn, Brane Širca, Vlado Škrk, Eva Šuster Orglež, Franc Vecchiet, Sonja Vulpes, Primož Zorko, Leon Zuodar, Klavdija Zupanc, Ulla Žibert in Eva Žula.

Kustos Zrinski je za STA povedal, da je večina del po njegovi oceni izjemne kvalitete, razstava sama pa kaže na kvalitetno raznovrstnost slovenske grafične produkcije. Po besedah Zrinskega se na razstavi javnosti prvič predstavlja tudi nekaj mladih, novih umetnikov, ki jim kustos za prihodnost napoveduje uspešne razstave.

Ob razstavi Odtisi in vtisi 2, ki bo deloma časovno sovpadla tudi s festivalom Poletje v Tivoliju in bo na ogled do 2. oktobra, so pripravili spremljevalni program.