Slovenija 6.7.2022 8:00

S pesniškim večerom začetek festivala Pranger

Ljubljana, 6. julija - S pesniškim večerom v Trubarjevi hiši literature se drevi začenja 19. srečanje pesnikov, kritikov in prevajalcev poezije Pranger. V jedru festivala, ki bo do 9. julija potekal še v Rogaški Slatini, so kritiške razprave o devetih zbirkah poezije po izboru treh literarnih kritikov. Konceptualna razprava na temo Poezija & jeza bo tokrat oktobra.

Ljubljana. Festivala Pranger. Foto: Nebojša Tejić/STA Arhiv STA

Ljubljana.
Festivala Pranger.
Foto: Nebojša Tejić/STA
Arhiv STA

Na drevišnjem pesniškem večeru bodo nastopili Nina Dragičević, Neža Zajc, Kristina Hočevar, Meta Kušar, Kristina Kočan in Jernej Županič ter posebna gosta iz Ukrajine, punk pesnica Jevgenija Čuprina iz Kijeva in rezident Društva slovenskih pisateljev (DSP) na Bledu Ivan Baidak.

Za letošnji Pranger je Silvija Žnidar, ki jo bo zaradi bolezni tudi na razpravah v Rogaški Slatini nadomeščala Diana Pungeršič, izbrala aktualno Jenkovo nagrajenko Nino Dragičević z delom To telo, pokončno, Županiča z Orodjem za razgradnjo imperija in Natalijo Milovanović s prvencem Samoumevno. Po izboru Alena Albina Širce bodo na Prangerju razpravljali o knjigah Odhajanje za začetnike Cvetke Lipuš, Zmaj Mete Kušar in Brez slovesa Neže Zajc. Denis Škofič pa je izbral Skupinsko sliko Janeza Ramoveša, Rujenje Kristine Hočevar in Selišča Kristine Kočan.

Kritiške razprave bodo potekale 7., 8. in 9. julija v Kulturnem centru Rogaška Slatina. V Aninem dvoru v Rogaški Slatini bodo 8. julija ob pesniškem branju tudi podelili Stritarjevo nagrado za mladega kritika ali kritičarko. Nagrado podeljuje DSP obetavnim kritiškim avtoricam in avtorjem, ki s svojim pisanjem in prodornim ocenjevanjem literarnih del vstopajo na področje kulturnega ustvarjanja.

Tradicionalno konceptualno razpravo, ki bo potekala na temo Poezija & Jeza, so letos, kot je na nedavni novinarski konferenci povedala vodja Prangerja Urška P. Černe, zaradi odpovedi enega od udeležencev prestavili na jesen. O izboru teme je povedala, da se jim je zdela nujna tudi zato, ker se v Sloveniji nihče z njo ne ukvarja akademsko eksplicitno v polju umetnosti. Jeze je v slovenski literaturi sicer ogromno, a o njej skorajda ni refleksije.

Tuji jezik v fokusu je letos angleščina. Po besedah moderatorke mednarodne razprave o angleščini kot prevodnem jeziku poezije Nade Grošelj bo okrogla miza, ki sodi k prevajalskemu delu, predvidoma 13. oktobra v Atriju ZRC SAZU v Ljubljani, gosta bosta Županič in Erica Johnson Debeljak.

V Kritiškem studiu bodo oktobra in novembra v Ljubljani in Mariboru izvedli delavnici literarne in prevodne kritike, mentorici bosta Urška P. Černe in Maja Šučur.

V sklopu programa ELA - Mali Pranger, ki je namenjen najmlajšim, je literarni natečaj letos potekal na temo Pobeg, slovesna podelitev priznanj učencem osnovne šole pa je bila konec maja v Rogaški Slatini.