Svet 6.7.2022 10:57

Na sarajevskem filmskem festivalu tudi TV seriji Leninov park in Dolina rož

Sarajevo, 6. julija - Sarajevski filmski festival, ki bo v 28. izdaji potekal med 12. in 19. avgustom, je lani uvedel tekmovanje za televizijske serije, letos pa je v ta sklop uvrstil 17 serij iz Bosne in Hercegovine, Hrvaške, Srbije, Črne gore, Severne Makedonije, Kosova in Slovenije. Za nagrade srce Sarajeva sta iz Slovenije nominirana Leninov park in Dolina rož.

BiH, Sarajevo. Sarajevski filmski festival (SFF). Foto: Xinhua/STA Arhiv Xinhua/STA

BiH, Sarajevo.
Sarajevski filmski festival (SFF).
Foto: Xinhua/STA
Arhiv Xinhua/STA

Nadaljevanke je izbrala strokovna žirija, sestavljena iz več kot 400 filmskih profesionalcev iz regije, piše na uradni spletni strani.

Sarajevski filmski festival je nove nagrade ustanovil za promocijo in prepoznavnost najboljših regionalnih televizijskih serij, ki so bile prikazane v preteklem letu, ter za spodbujanje njihove širitve v mednarodno okolje.

Letos so nagrado razširili, saj bodo srce Sarajeva podelili v kategoriji za dramske serije in komedije. V prvi bodo podelili osem nagrad: za najboljšo dramsko serijo, najboljšo glavno igralko in igralca, najboljšo žensko in moško epizodno vlogo, za vzhajajočo zvezdo, najboljšo režijo epizode in najboljši scenarij epizode. V drugi pa bodo nagradili najboljšo komedijo, najboljšo igralko in igralca, vzhajajočo zvezdo ter najboljšo režijo in scenarij posamezne epizode.

Seriji Leninov park in Dolina rož sta po istoimenskih knjižnih predlogah pisatelja Tadeja Goloba režirala Klemen Dvornik in Matevž Luzar. Nastali sta v produkciji RTV Slovenija kot neke vrste nadaljevanji uspešne televizijske kriminalke Jezero, ki so jo prav tako posneli po Golobovi predlogi.

Leninov park je nominiran za najboljšo dramsko serijo, Nika Rozman in Sebastian Cavazza za najboljša igralca, Luzar pa za najboljšega režiserja prve epizode Doline rož.