Na hitro prelistano 9.7.2022 8:00

Na hitro prelistano: Novosti na domačem knjižnem trgu

Ljubljana, 9. julija - Pri založbi Didakta so izdali knjigo Barbare Habič in Slavka Pregla z naslovom Piran: zgodbe in legende, pri Mladinski knjigi pa roman Anomalija, ki ga podpisuje francoski pisatelj Herve le Tellier. Založba *cf. je poskrbela za prevod teoretskega dela francoskega avtorja Marca Perelmana Barbarski šport: Kritika globalne kuge.

PIRAN: ZGODBE IN LEGENDE - ZBIRKA SEDMIH LOKALNIH PIRANSKIH ZGODB IN LEGEND

Piran: zgodbe in legende v soavtorstvu Barbare Habič in Slavka Pregla je zbirka sedmih lokalnih piranskih zgodb in legend, ki bralke in bralce popeljejo v bogato in razgibano kulturno zgodovino najbolj znanega slovenskega obmorskega mesta. To so Jeza svetega Jurija, Pusti, naj govorijo, Pošast v solinah, Plavajoči Kristus, Galjot in lepa Nereida, Strašna pomorska bitka in Vragova muzika. Zgodbe krasijo ilustracije Bojana Jurca, spremno besedo je zapisal Zorko Bajc, piranski župnik.

"V Piran sva se zaljubljala počasi in usodno. V njem sva našla svoj drugi dom in svoj mediteranski gen. Hraniva se z njegovimi zgodbami. O tem govori najina knjiga," sta zapisala avtorja - priznani pisatelj, založnik in urednik Pregl, ki je dobil vse slovenske nagrade za mladinsko literaturo, ter mladinska pisateljica Barbara Habič, ki je po izobrazbi profesorica filozofije in primerjalne književnosti.

ANOMALIJA - Z GONCOURTOVO NAGRADO OVENČAN ROMAN

Zgodba romana se začne 10. marca 2021, ko s pariškega letališča vzleti letalo na poti v New York; na krovu je 243 potnikov. Med letom naletijo na močno turbulenco, a po mučnem premetavanju pilotu uspe varno pristati. Tri mesece pozneje pa se zgodi nekaj nepredstavljivega, anomalija v vesoljnem redu, nenaraven pojav, ki ga ne zna nihče pojasniti, in 243 potnikom se življenje za vedno spremeni, prav tako pa tudi vsem drugim. Anomalija zamaje temelje njihovega obstoja, vere, njihovih najosnovnejših prepričanj o zakonitostih našega sveta, so vsebino romana, ki ga je prevedla Janina Kos, povzeli pri založbi.

Sodobni francoski pisatelj, esejist in novinar Herve le Tellier se je doma in v tujini proslavil z več romani in zbirkami kratkih zgodb, največji literarni uspeh pa je požel prav z zadnjim romanom, Anomalijo. Zanj je prejel najpomembnejšo francosko literarno priznanje, Goncourtovo nagrado. Knjiga je obenem postala druga najbolj prodajana dobitnica Goncourtove nagrade v zgodovini - po Ljubimcu Marguerite Duras.

BARBARSKI ŠPORT - KRITIČNA DRUŽBENA ANALIZA ŠPORTA

Delo Barbarski šport: Kritika globalne kuge je angažirana družbena analiza športa, ki prinaša vrsto zanimivih zgodovinskih dejstev, pri čemer pa se ne poglablja v samo zgodovino športa, ampak snuje njegovo kritično teorijo, in to predvsem skozi analizo olimpijskih iger, svetovnih prvenstev, množičnih športnih spektaklov in njihove brutalnosti.

Knjiga prinaša brezkompromisno analizo stadionskih dispozitivov, globalnega posla s športno infrastrukturo in opremo, trženja pravic za televizijske prenose in embleme, dopinga ter strahotnega izčrpavanja profesionalnih športnikov. Opozarja tudi na pogostnost nasilja, na šovinistične, nacionalistične in ksenofobne vzgibe navijačev, ki "med kruhom in igrami" pozabljajo na svoje prepotrebne družbene in politične boje. Šport je danes postal totalni spektakel in se uveljavlja kot edini medij, ki globinsko strukturira vsakdanjik milijardam posameznikov, so vsebino dela povzeli pri založbi. Delo je prevedla Saša Jerele.

Marc Perelman je profesor za estetiko na pariški univerzi Universite Paris Ouest-Nanterre Le Defense in avtor več odmevnih del.