Svet 7.7.2022 11:27

V Londonu razstava ob 100. obletnici rojstva slikarja Luciana Freuda

London, 7. julija - V Freudovem muzeju v Londonu je od srede na ogled razstava del slikarja Luciana Freuda. Kot piše na spletni strani muzeja, je postavitev z naslovom Lucian Freud: Slikar in njegova družina, ki je posvečena 100. obletnici rojstva vnuka utemeljitelja psihoanalize Sigmunda Freuda, prva predstavitev njegove umetnosti.

Ljubljana. Britanski slikar Lucian Michael Freud (1922 - 2011). Foto: Wikipedia

Ljubljana.
Britanski slikar Lucian Michael Freud (1922 - 2011).
Foto: Wikipedia

Na ogled so slike, risbe, družinske fotografije, knjige in pisma, ki so bila zbrana v galerijah in zasebnih zbirkah, arhivih muzeja in pri članih družine Luciana Freuda. Nekateri predmeti še nikoli niso bili na ogled javnosti, piše na spletni strani muzeja.

"Vpliv Luciana Freuda na kulturno zgodovino je nesporen. Tako kot njegov ded Sigmund, ki je revolucionarno spremenil razumevanje uma, je tudi Lucian vplival na zgodovino umetnosti 20. stoletja. Slikarjeva dela so se v 60-letni karieri razvijala od nadrealizma do realizma, pri čemer je pogosto uporabljal družino in prijatelje," so ob razstavi zapisali v muzeju.

Razstava ponuja vpogled v umetnikovo otroštvo in družino ter predstavlja nekatere manj znane vidike njegovega življenja. Med njimi so denimo njegova ljubezen do branja in vseživljenjska fascinacija nad konji, pa tudi njegovi odnosi z nekdanjimi stanovalci hiše Maresfield Gardens 20. Poleg slik in risb so razstavljena tudi ilustrirana pisma iz otroštva, knjige, ki jih je imel, in knjižne platnice, ki jih je oblikoval. Na ogled sta tudi njegov edini ohranjeni kip, ki predstavlja trinogega konja (1937), in slika palme (1944), ki jo je podaril babici Anni.

Lucian Freud (1922-2011) je veljal za enega najpomembnejših britanskih umetnikov 20. stoletja, ki ga je umetnostna kritika pogosto označevala kot obsedenega slikarja mesa. Njegove študije aktov so izjemno naturalistične. Rodil se je v Berlinu, leta 1933 pa je z družino pred nacisti pobegnil v Veliko Britanijo. Britansko državljanstvo je imel od leta 1939.

Konec junija so na dražbi prodali njegov portret, ki ga je naslikal britansko-irski slikar Francis Bacon, za kar 43,3 milijona funtov. Portret do dražbe oziroma razstave pred njo, ki je bila na ogled v galeriji avkcijske hiše Sotheby's med 23. in 29. junijem, ni bil viden v javnosti, vse odkar je bil prvič razstavljen pred 57 leti.

Portret je bil naslikan leta 1964 in prikazuje Freuda z razgaljenimi prsmi in pošastnim obrazom, ki z iztegnjenimi rokami in stisnjenimi pestmi sedi na klopi. Temelji na črno-beli fotografiji, ki jo je posnel skupni prijatelj obeh umetnikov John Deakin, in osvetljuje prijateljstvo in rivalstvo med umetnikoma. Po navedbah avkcijske hiše Sotheby's je delo "primer para dveh najpomembnejših slikarjev v kanonu umetnosti 20. stoletja". Bacon je umrl leta 1992, Freud pa leta 2011.