Slovenija 9.7.2022 8:30

Z Inventuro začetek Letnega kina Minoriti

Maribor, 9. julija - Z večerom Društva slovenskih režiserk in režiserjev ter projekcijo filma Inventura v režiji Darka Sinka se danes v Mariboru začenja letošnji Letni kino Minoriti. Do 20. avgusta se bo ob sobotah in sredah zvečer v avditoriju Lutkovnega gledališča Maribor (LGM) zvrstilo skupno 13 filmskih večerov.

Maribor. Lutkovno gledališče Maribor. Foto: Andreja Seršen Dobaj/STA Arhiv STA

Maribor.
Lutkovno gledališče Maribor.
Foto: Andreja Seršen Dobaj/STA
Arhiv STA

Po dveh letih omejitev in okrnjenega programa se Letni kino Minoriti vrača v ustaljeni programski obliki, ki je po besedah direktorice LGM Katarine Klančnik Kocutar v svojih prvih treh letih večkrat razprodala avditorij s 520 sedeži.

Letni kino Minoriti prirejata Društvo za razvoj filmske kulture Maribor in Klub KGB s številnimi partnerji. "Prepričan sem, da smo znova pripravili odličen program, nekakšen izbor najboljšega preteklega leta," je povedal predstavnik omenjenega društva Rene Puhar. "Ob tem tako kot vedno posvečamo posebno pozornost slovenski filmski produkciji in prirejamo pogovore z avtorji in avtoricami," je dodal.

Programski selektor je Žiga Brdnik, po besedah katerega bodo prikazana štiri odlična slovenska dela, med njimi Orkester Matevža Luzarja in 2017 Gorana Vojnovića ter mednarodna koprodukcija Morena režiserke Antonete Alamat Kusijanović, pri kateri je tudi Slovenija odigrala pomembno vlogo.

Naslednji programski poudarek je borba za ohranitev okolja, ki jo med drugim prikazujeta dokumentarna filma Snežni leopard ter Ena za reko: Zgodba Save. "Vrhunec filmskega poletja pa bo gotovo jubilejna projekcija enega najboljših filmov vseh časov, Botra, ki bo v vzdušju čarobnih Minoritov na sveži digitalno restavrirani kopiji, prikazani z novim mariborskim digitalnim projektorjem, gotovo nekaj posebnega," je izpostavil.

Na programu so med drugim še francoska filmska meditacija na temo otroštva in izgube Mala mama režiserke Celine Sciamma, najboljši britanski film leta Belfast režiserja Kennetha Branagha ter romanca Sladičeva pica Paula Thomasa Andersona.

Kot običajno bodo celovečerni filmi pospremljeni s kratkimi predfilmi in predstavitvami partnerskih festivalov iz Maribora in širše regije.

V primeru neugodnih vremenskih razmer bodo zagotovili nadomestne projekcije v nedeljo.