Slovenija 9.7.2022 5:00

Z 18. Grossmannovim festivalom bo Ljutomer dobil svoj pločnik slavnih

Ormož/Ljutomer, 9. julija - V Ormožu se bo danes začel 18. Grossmannov festival fantastičnega filma in vina, ki bo z delom programa trajal do nedelje, preden se bo 12. julija preselil v svoje izvorno mesto Ljutomer. Letos na njem pričakujejo igralca Roberta Englunda in režiserja Jacka Sholderja, prvi bo odkril tudi svojo zvezdo na Prleškem pločniku slavnih.

Ljubljana, Kino Šiška. Novinarska konferenca s predstavitvijo Grossmannovega festivala fantastičnega filma in vina. Festivalski plakat. Foto: STA

Ljubljana, Kino Šiška.
Novinarska konferenca s predstavitvijo Grossmannovega festivala fantastičnega filma in vina.
Festivalski plakat.
Foto: STA

Festival, ki so ga poimenovali po avtorju prvih filmskih posnetkov Karolu Grossmannu (1864-1929), letos ponuja pet celovečercev, ki se potegujejo za glavno nagrado hudi maček, sedem glasbenih dokumentarcev, ki so v tekmi za hrupnega mačka, ter 25 kratkih filmov, razvrščenih v sekciji Slakov hudi maček in Melies d'argent.

Poleg tega bo zavrtel še 18 aktualnih žanrskih filmov zunaj tekmovalnega programa in retrospektivo korejskega žanrskega filma. Otroke in mlade pa bo privabljal s programom Začarani kino.

Retrospektivi bosta na festivalu posvečeni tudi obema gostoma. Englund je na filmu upodobil lik Freddyja Kruegerja, eno največjih ikon grozljivk, ki jo je leta 1984 s filmom Nočna mora v ulici Brestov ustvaril avtor in režiser Wes Craven. Sholder je režiral njegovo prvo nadaljevanje. Lik je namreč prek filmske franšize, televizije serije, stripa, videoiger in drugih medijev postal globalni popkulturni fenomen.

Z osrednjima gostoma bodo opravili tudi javne razgovore ter jima na zaključni prireditvi podelili častne festivalske nagrade. Sholder bo hkrati predsedoval žiriji za najboljši celovečerni film.

Z letošnjim festivalom bo Ljutomer bogatejši za Prleški pločnik slavnih, na katerem bo zasijalo deset zvezd s filmskimi imeni, ki so obiskali to festivalsko mesto. To so Fritz Lang, Roger Corman, Ruggero Deodato, Jose Mojica Marins, Sir Christopher Lee, Menahem Golan, Enzo G. Castellari, Franco Nero, Udo Kier in Gary Sherman. Enajsta zvezda bo posvečena Englundu, ki jo bo tudi odkril na slovesnosti 12. julija, so napovedali organizatorji.

Posebej se bodo poklonili še 100. obletnici filma Nosferatu, ki ga bo z živo klavirsko glasbo pospremil skladatelj Mitja Reichenberg. Strokovni program bo potekal v obliki delavnic in predavanj, spremljevalni zabavni del festivala pod skupnim naslovom Nočna mora v Ulici trte pa bo vključeval glasbene nastope, degustacije in ponudbo lokalne kuhinje skupaj z vinskimi degustacijami. Na sporedu bo tudi tradicionalna zombi parada, ki jo bo pospremil Pihalni orkester Ljutomer ob 100-letnici obstoja.