Slovenija 10.7.2022 8:00

Na Ljubljana festivalu ustvarja osem likovnih umetnikov

Ljubljana, 10. julija - V okviru Ljubljana festivala se bo v Križankah začela tradicionalna mednarodna likovna kolonija. Ta praznuje 25-letnico, v tem času pa je gostila skoraj 200 vizualnih umetnikov iz različnih predelov sveta. Selektor Tomo Vran je ponovno izbral osem udeležencev. Razstavo njihovih del bodo odprli 15. julija opoldne v Viteški dvorani Križank.

Ljubljana. Ljubljanske Križanke, atrij. Foto: Daniel Novakovič/STA Arhiv STA

Ljubljana.
Ljubljanske Križanke, atrij.
Foto: Daniel Novakovič/STA
Arhiv STA

Povabljeni umetniki so Noriaki Sangawa z Japonske, Ana Grubić s Hrvaške, Enzo Valentinuz iz Italije, avstrijsko-francoski likovnik Ute Aschbacher, slovensko-italijanski likovnik Franko Vecchiet ter Milena Gregorčič, Peter Ciuha in Ana Žerjal iz Slovenije.

Likovno kolonijo so na festivalu prvič pripravili leta 1998, Vran pa od takrat v Ljubljano vsako leto povabi osem profesionalnih vizualnih umetnikov, polovico iz Slovenije in polovico iz tujine. Slikarji preživijo teden sredi festivalskega dogajanja. Ustvarjajo v ambientu Plečnikovih Križank in na platno prenašajo svoje doživljanje raznovrstnih prireditev.

"Pandemija je sicer v zadnjih dveh letih zelo otežila organizacijo kakršne koli kulturne prireditve, vendar pa je za umetnike ta vojna v Evropi predvsem z moralnega vidika huda ustvarjalna travma. Čeprav si verjetno noben umetnik tega ne želi, so vojne, na žalost, kar se izkazuje v zgodovini, za likovno ustvarjalnost zelo pomembne," je ob letošnji koloniji zapisal selektor.

Kot predpostavlja, je neodvisno od časa nastanka umetniškega dela in metjeja oziroma načina, kako se umetnik izraža, eno temeljnih vprašanj pri nastanku kreacije, ali je v osnovi motivacije usmerjenost k vojni ali ne.

Prepričan je, da kreativna umetnost tudi v času hipotetičnega miru ni obsojena na izginotje in da je prav danes zavest o antivojni nova kreativna spodbuda za umetnike, nova estetika, ki temelji na negaciji konflikta. Vran verjame, da se bo to letos še bolj pokazalo in da bodo nastala dela, ki bodo "oznanjala veselje, ki ga v tem času vsi še bolj potrebujemo, da gremo optimistično v bodočnost".

Likovnikom se bo pridružil multimedijski umetnik Lado Jakša, ki bo na odprtju razstave njihovih del s svojim glasbeno-vizualnim umetniškim pogledom predstavil njihovo ustvarjanje. Vsak avtor bo eno delo poklonil v stalno zbirko moderne likovne umetnosti v lasti Ljubljana festivala.