Svet 11.7.2022 10:24

V Kalabriji obeležujejo 50-letnico odkritja znamenitih kipov iz Riaceja

Rim, 11. julija - V Kalabriji ob 50-letnici odkritja znamenitih kipov iz Riaceja svojo zgodovinsko dediščino obeležujejo z maratonom dogodkov, ki med drugim vključujejo vizualno umetnost, film, razstave in razprave, pripravili so tudi posebno spletno stran. Praznovanje so poimenovali Bronzi50 1972-2022.

Italija, Rim. Bronasta kipa bradatih golih vojščakov, ki so ju 16. avgusta 1972 našli ob obali mesta Riace v Kalabriji. Foto: Wikipedija

Italija, Rim.
Bronasta kipa bradatih golih vojščakov, ki so ju 16. avgusta 1972 našli ob obali mesta Riace v Kalabriji.
Foto: Wikipedija

Bronasta kipa bradatih golih vojščakov v naravni velikosti so 16. avgusta 1972 našli v morju ob obali mesta Riace v Kalabriji. Kipa, ki so ju pred kratkim uvrstili na seznam kandidatur za vpis v Unescov seznam svetovne naravne in kulturne dediščine, sta s svojo popolnostjo postala simbol Velike Grčije (Magna Grecia), Kalabrije in Sredozemlja, piše italijanska tiskovna agencija Ansa.

"Kipa iz Riaceja sta tako bogastvo kot izziv za našo državo," je ob predstavitvi programa praznovanja v Rimu dejal italijanski minister za kulturo Dario Franceschini. "Sta edinstvena atrakcija, postati morata simbol Italije," je dodal.

Program praznovanja med drugim vključuje umetniško instalacijo Cubo Stage z videi, virtualno razstavo o Magni Grecii z razširjeno resničnostjo ter dokumentarni film I Bronzi di Riace, ki ga je režiral Fabio Mollo.

Na obletnico najdbe, 16. avgusta, je med drugim načrtovana video instalacija na pročelju muzeja v mestu Reggio Calabria, kjer danes hranijo kipa.