Slovenija 12.7.2022 10:21

V Škofji Loki se začenja tradicionalni 13. Mednarodni cikel koncertov

Škofja Loka, 12. julija - S koncertom Gorana Bojčevskega in Acoustic ethno concertate se bo drevi ob 20. uri na Cankarjevem trgu v Škofji Loki začel tradicionalni, že 13. Mednarodni cikel koncertov. Ta bo v starem mestnem jedru Škofje Loke ponudil štiri poletne glasbene večere z domačimi izvajalci in zasedbami ter gosti iz tujine.

Nemčija, Frankfurt. Glasbila, kitara, glasba. Foto: Xinhua/STA Arhiv Xinhua/STA

Nemčija, Frankfurt.
Glasbila, kitara, glasba.
Foto: Xinhua/STA
Arhiv Xinhua/STA

Organizator mednarodnega cikla koncertov je škofjeloški javni zavod za organizacijo prireditev in dogodkov Zavod 973. Kot so sporočili iz občine, gre za poseben poletni glasbeni cikel v Škofji Loki, v okviru katerega na odrih v starem mestnem jedru nastopajo uveljavljeni mednarodni izvajalci in kakovostne domače zasedbe z zgosti iz tujine.

Od danes do petka bo potekala že 13. izvedba cikla, ki bo, kot so poudarili, ponudila štiri vrhunske koncerte in pester glasbeni izbor za različne okuse. Vstop na vse koncerte je prost. V primeru dežja pa bodo koncerti v Sokolskem domu Škofja Loka.

Na prvem koncertu cikla, ki je bil zaradi bolezni s sobote prestavljen na današnji dan, bodo nastopili Goran Bojčevski & Acoustic ethno concertante, ki izvajajo predvsem glasbo sveta, avtorske kompozicije, klezmer in tango nuevo. Ti so še toliko bolj posebni zaradi edinstvenih aranžmajev Bojčevskega, saj so se znašli v etno-jazz preobleki in so postali tako imenovani balkan nuevo, pojasnjujejo organizatorji.

V sredo bo prav tako na Cankarjevem trgu nastopila zasedba Ramoveši, ki se bo predstavila z uglasbeno poezijo Janeza Ramoveša v izvedbi Uršule Ramoveš ob glasbeni spremljavi kitarista, kantavtorja in striparja Martina Ramoveša. Na odru se jim bo pridružil prevajalec Rawley Grau, ki je v nestandardno angleščino prevedel v narečju zapisano poezijo Janeza Ramoveša.

Že naslednji dan bo na oder na Cankarjevem trgu stopila mlada pevka in pianistka, ki piše avtorsko glasbo, Zala Smolnikar - Zali. Prvič se je širši javnosti predstavila v šovu Slovenija ima talent, nato je nastopila tudi na Festivalu Slovenske popevke ter na drugih največjih slovenskih glasbenih odrih, kot so Festival Lent, Cankarjev dom, Kongresni trg in Kamfest. V Škofji Loki bo nastopila s hrvaškim pianistom Borno Peharjem.

Zaključni koncert cikla se bo odvil v petek na Trgu pod gradom z Nočjo treh kitaristov. Nastopil bo Ensemble Dissonance, ki združuje uveljavljene glasbenike iz Ljubljane, ki delujejo v Godalnem kvartetu Dissonance, Orkestru Slovenske filharmonije in Simfoničnem orkestru RTV Slovenija, so profesorji na Akademiji za glasbo v Ljubljani ter samostojni glasbeni umetniki.

Zasedba sodeluje s svetovno znanimi umetniki, mladimi ustvarjalci in poustvarjalci ter skrbi za promocijo bogate glasbene zgodovine mesta Ljubljane. Na tokratnem koncertu bodo nastopili z mednarodno uveljavljenimi kitaristi Makom Grgićem, Juretom Cerkovnikom in Nejcem Kuharjem pod vodstvom dirigenta Tilna Drakslerja.