Slovenija 13.7.2022 10:01

Crngrobska cerkev predstavljena kot zakladnica freskantstva

Škofja Loka, 13. julija - Loški muzej bo drevi ob 18. uri v galeriji Crngrobsk' turn v cerkvi Marijinega oznanjenja v Crngrobu odprl razstavo Crngrob naokrog - zakladnica freskantstva. Na razstavi bodo predstavljene freske, ki so na svoji izvorni lokaciji že nerazpoznavne, zakrite, težko dostopne, zbledele ali pa so bile snete in prenesene na druge lokacije.

Crngrob. Cerkev Marijinega oznanjenja v Crngrobu. Foto: Wikipedija

Crngrob.
Cerkev Marijinega oznanjenja v Crngrobu.
Foto: Wikipedija

Kot je v knjižici Sakralna dediščina in umetnost, ki jo je v okviru projekta Crngrob naokrog pripravila Razvojna agencija Sora, zapisala kustosinja razstave Nina Misson iz Loškega muzeja, je cerkev Marijinega oznanjenja v Crngrobu eden največjih spomenikov freskantstva na Slovenskem. Njeno razgibano in dolgo stavbno zgodovino so vseskozi spremljale različne poslikave, ki so nastajale vse od konca 13. pa do druge polovice 19. stoletja.

Crngrob je bil že v srednjem veku priljubljeno romarsko središče. Romarji pa s številnimi darovi niso omogočili le več povečav cerkve, ampak tudi naročila bogate likovne opreme, med katero so poleg zlatih oltarjev najznamenitejše stenske poslikave, ki so nastajale skoraj vso stavbno zgodovino,je pojasnila Nina Misson.

Na stenskih slikarijah prevladujejo podobe zavetnikov in svetnikov, na katere se verniki obračajo z molitvami in prošnjami, pa tudi različne svetopisemske teme, pri čemer so med pogostejšimi prizori iz Kristusovega in Marijinega življenja, ter podobe, ki prikazujejo konec sveta in usodo človeških duš po smrti.

Okraševanje tako notranjosti kot zunanjosti cerkva je bilo razširjeno po širšem evropskem prostoru. Prav tako ni nenavadno, da v srednjeveških cerkvah najdemo poslikave v dveh ali več plasteh. Starejše stenske poslikave so med prezidavami pogosto na novo ometali, preslikali ali prekrili z beleži, v nekaterih primerih pa odbili, kako drugače poškodovali ali celo uničili, je izpostavila.

Nekatere slikarije v crngrobski cerkvi so še danes dobro ohranjene, druge pa so že težko prepoznavne ali pa so bile celo snete in so hranjene v galerijskih depojih. Na razstavi Crngrob naokrog - zakladnica freskantstva predstavljajo 12 poslikav iz različnih obdobij.

Razstava bo na ogled ob sredah in nedeljah od 16. do 18. ure do 8. septembra, ko bodo na mali šmaren odprli novo razstavo, ki jo pripravljajo v okviru Dnevov evropske kulturne dediščine. Na razstavi z naslovom Pogled na dediščino skozi otroške oči bodo s potezami čopiča otrok in mladih oživele podobe s srednjeveških fresk, ki krasijo svetišči v Crngrobu in na Križni Gori.

Razstave so del projekta Crngrob naokrog, katerega namen je z razvojem novih ustvarjalnih, koncertnih, izobraževalnih ter strokovnih vsebin v cerkvah na Loškem popularizirati sakralno dediščino in seznaniti zainteresirano javnost o pomenu in vrednotah kulturne dediščine.

V okviru projekta bodo v cerkvah in drugih sakralnih objektih oblikovali, nadgradili in izpeljali nove vsebine, programe in dogodke, ki bodo med drugim vključevali vodene oglede, razstave predmetov v njihovem izvornem okolju, koncerte in tematske poti. Sakralna dediščina in umetnost bosta tako postala dostopnejša turistom in lokalnemu prebivalstvu, napovedujejo v ciljih projekta.

Pri projektu sodelujejo Razvojna agencija Sora, škofjeloška izpostava Javnega sklada RS za kulturne dejavnosti, kulturno-zgodovinsko društvo Lonka Stara Loka, Loški muzej, Občina Škofja Loka in Župnija Stara Loka.