Svet 13.7.2022 12:15

Na letošnjem filmskem festivalu v Pulju štirje slovenski filmi

Pulj, 13. julija - V program 69. filmskega festivala v Pulju so se uvrstili štirje slovenski filmi, dva od njih sta nastala v koprodukciji več držav. So pa vsi filmi nastali s finančno podporo Slovenskega filmskega centra (SFC). Festival, ki velja za osrednji filmski hrvaški festival, bo potekal od 16. do 24. julija.

Hrvaška, Pulj. Arena v Pulju. Foto: Xinhua/STA Arhiv Xinhua/STA

Hrvaška, Pulj.
Arena v Pulju.
Foto: Xinhua/STA
Arhiv Xinhua/STA

V program posebnih projekcij se je uvrstil celovečerni igrani film Orkester slovenskega režiserja Matevža Luzarja, otroški program festivala Pulica bo odprl prvi slovenski božični film Kapa režiserja Slobodana Maksimovića. V hrvaški tekmovalni program se je uvrstil koprodukcijski film Illyricvm. Prvenec hrvaškega režiserja Simona Bogojevića Naratha bo na festivalu imel tudi svetovno premiero. Koprodukcijski film Nebesa srbskega scenarista in režiserja Srdjana Dragojevića se je uvrstil v mednarodni tekmovalni program, so sporočili iz SFC.

Film Orkester, ki prikazuje zgodbo pihalnega orkestra iz Slovenije, ko se ta odpravi na glasbeni festival v malo avstrijsko mesto, bo na festivalu imel hrvaško premiero in bo v Pulju na ogled 21. julija. V filmu igrajo Gregor Čušin, Jernej Kogovšek, Gregor Zorc, Alexander Mitterer, Marie Hofstätter, Lovro Lezič, Gaber K. Trseglav, Vesna Pernarčič, Ana Facchini, Mateja Pucko, Mojca Funkl, Marinka Štern, Ela Murko, Ines Pavlič, Matej Abrahamsberg, Marjana Mlinarič Pikelj in Klaudia Reichenbacher.

Svetovno premiero bo še isti dan imela na festivalu hrvaško-slovensko-italijansko-kosovsko in bosansko hercegovska koprodukcija Illyricvm. Scenarij za film sta napisala Simon Bogojević Narath in Saša Podgorelec. Film se dogaja leta 37 pr. n. št., ko mladega Liburna Volsusa vzame s sabo rimska enota, katere na videz preprosta naloga pobiranja davkov se sprevrže v napeto in z nepričakovanimi obrati prepleteno srečanje z lokalnimi, dozdevno pokorjenimi ilirskimi plemeni. V filmu igrajo Filip Križan, Ylber Bardhi, Robert Prebil, Adrian Pezdirc, Labeat Bytyci, Franjo Dijak, Edi Čelić, Alan Katić, Elvis Bošnjak, Ana Takač, Ilir Prashtapica, Jasmin Telalović, Siniša Labrović in drugi.

Nebesa so tri zgodbe o vplivu čudeža na sodobno postjugoslovansko družbo, ki se dogajajo v letih 1993, 2001 in 2026. Gre za srbsko-nemško-severno makedonsko-slovensko-hrvaško-črnogorsko in bosansko hercegovsko koprodukcijo. Na festivalu bodo film prikazali 17. julija. V filmu igrajo Goran Navojec, Bojan Navojec, Ksenija Marinković, Nataša Marković, Sana Kostić, Miloš Samolov, Nikola Pejaković, Srđan Žika Todorović, Miloš Timotijević in drugi.

Poleg omenjenih štirih filmov bodo na festivalu v programu študentskih filmov prikazali tri kratke filme študentov ljubljanske Akademije za gledališče, radio, film in televizijo, in sicer dokumentarni Na poti režiserja Kristiana Bernarda Irgla, Nočko, mami! v režiji Aljoše Nikoliča ter In je ostala noč režiserja Anžeta Grčarja.

Po puljskem festivalu sledi filmski festival v Motovunu, ki bo od 26. do 30. julija. Nanj se je v program kratkih filmov uvrstil kratki igrani filma Za vogalom scenarista in režiserja Martina Turka, ki govori o medvrstniškemu nasilju. V filmu igrajo Julijan Weiss Turk, Jaka Jakopič, Enej Kaše, Maksimilijan Franceschini Muhič, Iva Babič, Matej Puc, Marinka Štern, Leon Matek, Niko Novak in Robert Jakopič.