Svet 14.7.2022 6:00

Mineva 160 let od rojstva avstrijskega slikarja Gustava Klimta

Dunaj, 14. julija - Mineva 160. let od rojstva avstrijskega slikarja in ustanovitelja Dunajske secesije Gustava Klimta, ki velja za enega od najpomembnejših avstrijskih slikarjev. Umrl je 6. februarja 1918 na Dunaju.

Italija, Rim. Portret umetnika Gustava Klimta. Foto: ANSA/STA Arhiv: ANSA/STA

Italija, Rim.
Portret umetnika Gustava Klimta.
Foto: ANSA/STA
Arhiv: ANSA/STA

Gustav Klimt se je rodil 14. julija 1862 v kraju Baumgarten pri Dunaju, ki je danes že del avstrijske prestolnice. V avstrijski prestolnici je obiskoval šolo za umetno obrt. Od leta 1879 je delal pri slikarju Hansu Makartu, leta 1883 pa je odprl lasten studio, specializiran za stensko slikarstvo. Leta 1897 je na Dunaju ustanovil umetniško skupino Dunajska secesija (Wiener Sezesion). Umetniki secesije so se upirali tedanji klasični umetniški smeri in si prizadevali za preporod umetnosti.

V letih 1900-1903 je Klimt ustvarjal stropne alegorične poslikave za Univerzo na Dunaju, ki pa so povzročile škandal. Začetek nove ustvarjalne faze v njegovem delu je pomenil Beethovnov friz, nastal za XIV. secesijsko razstavo leta 1902. V njej sta bili v ospredju ornamentika ter zlata barva, svoj vrhunec pa je doživela leta 1907/08 s sliko Poljub.

Klimtova dela z močno simboliko in izstopajočim dekorjem so slavila čutnost in udobje takratnega časa. Toda upodobljena je bila tudi temna stran človeške eksistence: ogroženost, smrt in propad. V poznih letih ustvarjanja je "zlato fazo" nadomestil dekorativno-ekspresionističen slog, usmerjen k uporabi barv.