Na hitro prelistano 16.7.2022 8:00

Na hitro prelistano: Novosti na domačem knjižnem trgu

Ljubljana, 16. julija - Pri KUD Sodobnost International so izdali knjigo Evalda Flisarja Očetova pisma sinu, Pod okriljem zavoda za založniško dejavnost Harlekin No.1 pa kratki roman Primoža Hienga Krištof in Marica. Mladinska knjiga je izdala slikanico Boštjana Gorenca - Pižame Si že kdaj jezdil morskega konjička? z ilustracijami Igorja Šinkovca.

Ljubljana. Knjiga Boštjana Gorenca - Pižame z naslovom Si že kdaj jezdil morskega konjička? Foto: STA

Ljubljana.
Knjiga Boštjana Gorenca - Pižame z naslovom Si že kdaj jezdil morskega konjička?
Foto: STA

Ljubljana. Knjiga Primoža Hienga z naslovom Krištof in Marica. Foto: STA

Ljubljana.
Knjiga Primoža Hienga z naslovom Krištof in Marica.
Foto: STA

Ljubljana. Knjiga Evalda Flisarja z naslovom Očetova pisma sinu. Foto: STA

Ljubljana.
Knjiga Evalda Flisarja z naslovom Očetova pisma sinu.
Foto: STA

OČETOVA PISMA SINU - FLISARJEVA PISMA SINU V ESEJISTIČNEM SLOGU

"S svojimi pismi bi ti rad zagotovil, da ti bova z mami vedno stala ob strani in se ne bova razburjala, če ne boš upošteval vseh najinih nasvetov, saj je naravno, skoraj nujno, da se sam odločaš o načrtih za svojo prihodnost. Del odraščanja pa je tudi večja ali manjša mera uporništva. Navsezadnje boš kmalu mladenič, nedolgo za tem pa moški. In takrat boš moral biti popolnoma samostojen, odgovoren za svojo prihodnost," med drugim zapiše pisatelj svojemu sinu.

Pisatelj in popotnik Evald Flisar je v pismih sinu zbral razmišljanja, spominjajoča na kratke eseje, ki ga bodo spremljala na poti v odraslost. "Modrost, ki jo oče z ljubeznijo predaja sinu, pa je univerzalna in se bralcu v vsakem življenjskem obdobju odkriva drugače. Flisar je ubesedil vse tisto, kar bi marsikdo želel povedati svojemu otroku, pa (še) ni našel besed. Marsikdaj pa nam tako spretno nastavi ogledalo, da se globoko zamislimo tudi odrasli bralci," so zapisali pri založbi.

"Uveljavljeni slovenski pisatelj in dramatik Evald Flisar, ki je bil večkrat med finalisti nagrade kresnik, njegov Čarovnikov vajenec je s 100.000 prodanimi izvodi najbolj prodajan slovenski roman po drugi svetovni vojni, z več kot 220 prevodi v 40 jezikih pa je znan po vsem svetu, je do zdaj nekajkrat že posegel tudi po esejističnem žanru (...)," tokrat pa "izpiše knjigo, ki je lepa poslanica sinu za branje zdaj in v prihodnjih letih, obenem pa tudi osebna izpoved človeka, mednarodno uveljavljenega kulturnika, ki občuteno doživlja in popisuje spreminjanje sveta in tudi Slovenije v svojih poznih srednjih letih," pa je v recenziji Bukle med drugim zapisal Samo Rugelj.

KRIŠTOF IN MARICA - KRATEK LJUBEZENSKI ROMAN, PISAN V OBLIKI DNEVNIKA

Kratek ljubezenski roman Primoža Hienga, sicer novinarja in fotografa, je pisan v obliki dnevnika, nastaja pa na domu glavnega junaka in na delovnem mestu glavne junakinje, blagajničarke Mare, ki je ljubkovalno in v Krištofovem srcu preprosto Marica. Sicer je Mara R. Tako piše na označevalni tablici, ki si jo mora Mara pripeti na bluzo, v kateri pride v službo. To je tudi edini podatek, ki ga pozna Krištof, ko se ob nakupovanju v trgovini v velikem nakupovalnem središču nekje v Šiški v Ljubljani zagleda v gospo srednjih let, s svetlimi lasmi in lepimi, modrimi očmi. Sprva njegovo osvajanje poteka počasi, ko pa izve, da je Marica poročena in da je njen zakon bolj "tako, tako", se glavni junak Krištof požene v boj, so vsebino romana povzeli pri založbi.

SI ŽE KDAJ JEZDIL MORSKEGA KONJIČKA? - TRETJA SLIKANICA PIŽAME IN ŠINKOVCA

Po slikanicah Kaj se skriva očku v bradi? in Ali si že kdaj pokusil Luno? se tokrat prijateljema Svitu in Eriku pridruži še Lara in skupaj se potopijo v čudoviti morski svet. Besedilo komika, pisatelja in prevajalca Boštjana Gorenca - Pižame je tudi tokrat upodobil ilustrator Igor Šinkovec. Slikanica pospremi otroke na zabavno popotovanje v družbi prebivalcev morja, ki vsak na svoj hudomušen način prispevajo k pestri dogodivščini. Morski pes Fonzi otroke prestraši s svojim laježem, hobotnica Hana jih uspešno skrije v oblaku črnila, morski konjički jih popeljejo na pravljično ježo po morskem dnu ... mimo pride celo meduza, za katero pa se izkaže, da je pravzaprav odvržena vrečka bonbonov. Zgodba nagovori otroke tudi z okoljsko tematiko, saj prikaže, kako pomembno je skrbeti za čisto okolje in kaj se zgodi, če vrečke od bonbonov ne vržeš v smeti.