Svet 16.7.2022 5:30

Štiri Monetove slike iz zasebnih zbirk dopolnile zbirko muzeja Barberini

Potsdam, 16. julija - V Muzeju Barberini v Potsdamu so v stalno razstavo vključili štiri slike francoskega impresionističnega slikarja Clauda Moneta (1840-1926), ki so bile dolgo del zasebnih zbirk. Slike je odkupil nemški poslovnež in mecen Hasso Plattner in jih namenil zbirki muzeja, ki ga je ustanovil.

Kanada, Vancouver. Razstava slik Clauda Moneta. Foto: Xinhua/STA Arhiv Xinhua/STA

Kanada, Vancouver.
Razstava slik Clauda Moneta.
Foto: Xinhua/STA
Arhiv Xinhua/STA

Slike Zasneženi ribnik (1874/75), Drevo s krošnjo v obliki krogle v Argenteuilu (1876), Jablana (1879) in Parlament. Sončni zahod (1901-1903), je sicer imela javnost priložnost videti izjemno redko, so po pisanju nemške tiskovne agencije dpa sporočili iz muzeja.

"Dejstvo, da je bilo tako pomembno delo, kot je Parlament. Sončni zahod, nazadnje razstavljeno pred skoraj 50 leti, kaže na pomen tega nakupa za muzej Barberini," je povedala direktorica muzeja Ortrud Westheider.

Delo iz serije Parlament je bilo nazadnje javnosti dostopno leta 1976. Štiri nove slike predstavljajo novo odkritje tudi za raziskovalce impresionizma. Sprva bodo predstavljene posebej, pozneje pa bodo vključene med druga dela v zbirki muzeja.

Monet se je rodil v Parizu. Mladost je preživel v Le Havru, kjer se je učil risanja. Leta 1859 se je odločil za poklic slikarja. Po letu 1860 se je v Parizu družil z Manetom, Pissarojem, Renoirom in Sisleyjem. Od leta 1862 je študiral pri Charlesu Gleyru.

Monet velja za enega najpomembnejših impresionističnih slikarjev. Vse pogosteje je ustvarjal v naravi po načelih plenerizma, najprej razmeroma realistične pejsaže in prizore iz meščanskega življenja, pozneje je z igro barv in svetlobe povsem svobodno interpretiral motiv kot subjektivno likovno podobo trenutka, zato mu je namenjal več podob v različni svetlobi oziroma času dneva.