Slovenija 16.7.2022 5:00

S podelitvijo nagrad danes konec 18. Grossmannovega festivala

Ljubljana, 16. julija - V Ljutomeru se nocoj končuje 18. Grossmannov festival fantastičnega filma in vina. Na sklepni prireditvi bodo podelili nagrade za najboljše filme in vina ter se poklonili častnima gostoma festivala, igralcu Robertu Englundu in režiserju Jacku Sholderju, ki bosta prejela vsak svojega častnega hudega mačka.

Ljubljana. Plakat za Grossmannov festival fantastičnega filma in vina. Foto: STA Arhiv STA

Ljubljana.
Plakat za Grossmannov festival fantastičnega filma in vina.
Foto: STA
Arhiv STA

Pred tem bo v Ljutomeru ves dan živahen spremljevalni program, ki se bo končal z znamenitim maršem zombijev. Ta se na ljutomerske ulice vrača po dveh letih pandemičnih izdaj festivala. Na čelu letošnje povorke bo Zombi marching band, kot se je za to priložnost poimenoval Pihalni orkester Ljutomer, ki letos praznuje 100 let.

Čez ves dan bodo na ogled žanrsko različni filmi, od animiranih komedij Pri Addamsovih 2 in Krudovih: nova doba do psihološkega trilerja Vrnitev v temo, komične grozljivke Gurmanske vihre do grozljivk Pujska in Mora v Ulici brestov 3, v katerem je zaigral eden od letošnjih častnih gostov festivala Englund. Prikazali bodo tudi filme, ki so nastali v letošnjih festivalski Mali delavnici groze.

Za glavno nagrado hudi maček se je letos potegovalo pet celovečernih filmov, za hrupnega mačka sedem glasbenih dokumentarcev.
Na festivalu so predstavili več kot 20 novih celovečernih filmov iz 13 držav. Posebej so se poklonili 100. obletnici filma Nosferatu ter prikazali krajšo retrospektivo južnokorejskega grozljivega filma. Na sporedu je bilo več kratkih filmov ter glasbenih dokumentarcev.

Osrednja retrospektiva je bila letos posvečena osrednjima gostoma, Englundu, znanem po liku Freddyja Kruegerja iz Nočne more v ulici Brestov, ter Jacku Sholderju, režiserju drugega dela iz te franšize. Na sporedu je bilo tudi nekaj kultnih filmov iz 80. let.

Zaradi Grossmannovega festivala je Ljutomer od letos bogatejši tudi za Prleški pločnik slavnih. Po vzoru Hollywooda se poslej ponaša z 11 zvezdami z imeni slavnih, ki so bodisi obiskali Ljutomer ali sodelovali na predhodnih Grossmannovih festivalih.
Zvezdo so tako dobili avstrijski režiser Fritz Lang, ki je leta 1915 nekaj mesecev živel pri Grossmannovih, pretekli festivalski gostje, kot so Roger Corman, Christopher Lee, Franco Nero, Udo Kier in Menahem Golan, do Englunda, ki je letos kot prvi osebno odkril svojo ploščo. Zvezde so opremljene s tehnologijo obogatene resničnosti, ki dodatno predstavljala njihove kariere ter bivanje v Prlekiji.