Slovenija 18.7.2022 10:16

Prva prejemnica pesniške nagrade kresnice Cvetka Bevc

Kropa, 18. julija - Prva prejemnica pesniške nagrade kresnice je postala Cvetka Bevc. Novo nagrado, za katero je gibanje Kultura-Natura Slovenija lani razpisalo natečaj, je prejela za pesniško zbirko Sled ognjenega svinčnika, v kateri je, po zapisu žirije, premišljeno oblikovala svojevrsten žanr pesemske lirizirane biografije pisateljice in publicistke Zofke Kveder.

Ljubljana. Pisateljica, pesnica in glasbenica Cvetka Bevc. Foto: Tamino Petelinšek/STA Arhiv STA

Ljubljana.
Pisateljica, pesnica in glasbenica Cvetka Bevc.
Foto: Tamino Petelinšek/STA
Arhiv STA

Kot piše v obrazložitvi nagrade, je pesnica v 56 pesmih tematizirala "ključne doživljajsko-čustvene in spoznavne vidike pesemske portretiranke, kot se odražajo v sedmih krajevno-časovnih postajah te nekronološko podane življenjske zgodbe, razpete med Bloke, Trst, Zürich, Prago in Zagreb oziroma med letoma 1888 in 1920".

Bralcu "lirski zapis vsake pesmi omogoča pronikniti v psiho ženske s preloma iz 19. v 20. stoletje, ko je bil feminizem pri nas še v začetkih. Iz pesmi spoznamo družbeno pogojenost in angažiranost literature Zofke Kveder ter njeno feministično emancipacijsko vlogo. Cvetka Bevc nedvoumno izrazi samozavest ženske, ki je v nasprotju s konvencijami časa stopila na samostojno ustvarjalno pot", je zapisala žirija v sestavi Cecilia Prenz Kopušar, Vita Žerjal Pavlin, Robert Titan Felix, David Bandelj in Teja Goli (kot koordinatorka žirije).

"Ob doživetjih nekdanjih tržaških prostitutk in ob podobah nasilja nad ženskami v družini pa je v pesmi vpisano opozorilo na tudi današnjo aktualnost obeh problematik. Zato lirske izjave te knjige niso vezane zgolj na enkratno preteklo življenjsko izkušnjo niti niso tipične le za čas prvih feministk, ki so, kot je zapisano v pesmi, hotele le 'predramiti sanje v vsaki ženski'. V vsakem moškem', temveč pesnica s sodobno pesniško formo in jezikom pogosto izraža lastno stališče, stališče današnje sodobne ženske in ustvarjalke," je še med drugim zapisano v obrazložitvi nagrade.

V igri za nagrado, namenjeno ženskam posvečenim pesniškim zbirkam, so bili še Ana Porenta, Andraž Polič, Irena Pajnik Beguš in Polona Rodič. Na natečaj je sicer prispelo 18 novih pesniških zbirk na temo Ženske (v) pesmi, so sporočili iz gibanja Kultura-Natura Slovenija.

Cvetka Bevc (1960)je pisateljica, pesnica in scenaristka. Piše prozo, poezijo, mladinsko literaturo, dramska besedila, filmske scenarije in glasbo. Njen literarni opus obsega več kot 30 del. Je prejemnica številnih priznanj. Med drugim je bila finalistka za nagrado kresnik 2012 in nominiranka za nagrado mira.

Nagrado so podelili v nedeljo, 17 julija, na rojstni dan pesnice in učiteljice Kristine Šuler (1866-1959). Natečaj in nagrada bosta imela domicil v Šmelovi hiši v Kropi, kjer je pesnica preživela otroštvo, ter v stari šoli na Stari Gori, na kateri je 25 let poučevala.