Svet 19.7.2022 13:07

Letošnja prejemnika častnega srca Sarajeva Paul Schrader in Sergej Loznica

Sarajevo, 19. julija - Na filmskem festivalu v Sarajevu bodo v 28. izdaji s častnim srcem Sarajeva ovenčali dva filmska ustvarjalca. Priznanje bosta prejela ameriški režiser in scenarist Paul Schrader ter ukrajinski režiser Sergej Loznica, ki mu bodo posvetili tudi retrospektivo, piše na spletni strani sarajevskega festivala, ki bo letos potekal med 12. in 19. avgustom.

BiH, Sarajevo. Sarajevski filmski festival. Foto: Hina/STA Arhiv: Hina/STA

BiH, Sarajevo.
Sarajevski filmski festival.
Foto: Hina/STA
Arhiv: Hina/STA

Loznica bo častno srce prejel na otvoritveni slovesnosti, Schraderju ga bodo izročili 13. avgusta. Oba bosta nagrajena za izjemen prispevek k filmski umetnosti.

Leta 1946 rojeni režiser in scenarist Paul Schrader je tudi letošnji dobitnik zlatega leva za življenjsko delo, ki so mu ga podelili na mednarodnem filmskem festivalu v Benetkah.

Režiral je 19 celovečernih filmov, med katerimi so režijski prvenec, kriminalna drama Blue Collar leta 1978, leto dni kasneje prav tako kriminalna drama V podzemlju seksa in Ameriški žigolo leta 1980, triler Ljudje mačke (1982), biografska drama Mishima: Življenje v štirih poglavjih (1985), biografski film Patty Hearst (1988), kultni film Light Sleeper (Lahki spalec, 1992), dramo Affliction (Bolečina, 1997), biografski film Auto Focus (Avtofokus, 2002), erotični triler Kanjoni (2013) ter triler First Reformed (Prvi reformiran, 2017), ki mu je prinesel prvo nominacijo za oskarja.

Je scenarist ali soavtor scenarijev za štiri filme ameriškega režiserja Martina Scorseseja: Taksist (1976), Pobesneli bik (1980), Zadnja Kristusova skušnjava (1988) ter Med življenjem in smrtjo (1999).

Podelitvi častnega srca bo 13. avgusta sledila projekcija filma Preštevalec kart (2021), pod katerega se je Schrader podpisal kot scenarist in režiser. Schrader bo tega dne izvedel tudi mojstrski tečaj, s katerim se bo uradno odprl letošnji program Talents Sarajevo.

Leta 1964 v mestu Baranoviči v današnji Belorusiji rojeni Sergej Loznica velja za ukrajinskega režiserja. Odraščal je v Kijevu, kjer je diplomiral iz matematike, pozneje pa delal kot znanstvenik v kibernetiki in prevajalec iz japonščine. Šele nato je v Moskvi študiral film. Od leta 1996 je posnel vrsto dokumentarcev in prejel več mednarodnih nagrad, pozneje pa začel snemati še igrane celovečerce. Leta 1997 je končal študij filmske umetnosti v Moskvi.

Na festivalu bodo v sklopu retrospektive med drugim prikazali tri celovečerce Donbas (2018) - antimilitaristično protirusko farso, postavljeno v Ukrajino - V megli (V tumane, 2012) ter Moja sreča (Schastye moe, 2010), ki je bil prikazan v Cannesu, ter nekaj dokumentarcev, med njimi film Majdan (2014), ki prikazuje kroniko ukrajinske revolucije, in kratkih filmov.

Sarajevski filmski festival je z režiserjem v preteklosti že sodeloval, med drugim pri omnibusu Mostovi Sarajeva, za katerega je Loznica režiral kratki film Refleksije. Letos bodo v okviru retrospektive oziroma programa Posvečeno prikazali razširjeno različico tega filma, ki je bil prvotno ustvarjen za omnibus, še piše na festivalski spletni strani.