Slovenija 20.7.2022 11:03

Na Goriškem pripravljajo mednarodni festival Glasbe sveta

Gorica/Nova Gorica, 20. julija - Med 25. julijem in 3. avgustom 2022 bo na goriškem čezmejnem območju potekal 11. mednarodni čezmejni festival Glasbe sveta / Musiche dal Mondo. Letošnja edicija prinaša šest večerov z domačo in mednarodno zasedbo. Začenja ga funk pozavnist Fred Wesley, ki bo v ponedeljek koncertiral v Gorici, so sporočili organizatorji.

V sredo bo sledil koncert sarajevskega ansambla Divanhana, ki se bo predstavil na gradu Kromberk s svojo posodobljeno, jazzovsko obarvano vizijo sevdaha. Razširjena tolminska zasedba Bakalina Velika, ki velja za enega od draguljev sodobnega avtohtonega raziskovalnega folka, pa bo v petek, 29. julija, na gradu Kromberk predstavila novo glasbo iz njihovega letošnjega albuma Zviezdna srebruo.

Ambasador afriškega bluz rocka in pronicljivi tuareški kitarist Mdou Moctar prihaja 1. avgusta na grad Kromberk s šestim albumom Afrique Victime, ki se je lani zavihtel na najvišja mesta lestvic najboljših albumov leta.

Na festivalu bo 2. avgusta v Gorici premierno nastopila britansko-gambijska skladateljica in mojstrica kore Sona Jobarteh, ki je po navedbah organizatorjev s svojo blagozvočno godbo omrežila občinstva po vsem svetu. Za vrhunec festivala pa bo poskrbel londonskih afrobeat/jazz kolektiv Kokoroko, ena najbolj karizmatičnih zasedb aktualne britanske jazz scene, ki bo predstavila svoj debitantski album Could We Be More. Zasedba bo 3. avgusta sklenila festival.

Tokratni prizorišči bosta grad Kromberk pri Novi Gorici in Teatro Giuseppe Verdi v Gorici. Poleg koncertov letošnja edicija prinaša glasbeno-degustacijski sklop GoNg - Sound & Taste, ki vključuje butične koncerte mladih glasbenikov na izbranih prizoriščih, povezanih s ponudniki hrane in pijače.

Festival, ki že več kot desetletje povezuje Gorico, Novo Gorico in širši obmejni prostor, se osredotoča na predstavljanje različnih glasbenih zvrsti iz vseh koncev sveta, od antičnih ljudskih tradicij do sodobnih mutacij starih in novih zvokov iz urbanih metropol.