Svet 24.7.2022 6:00

Ameriški režiser Gus Van Sant danes praznuje 70. rojstni dan

Los Angeles, 24. julija - Ameriški filmski režiser Gus Van Sant, ki v svojem filmskem ustvarjanju kaže empatijo do ljudi na obrobju družbe in v središče svojih filmov postavlja človečnost, danes praznuje 70. rojstni dan. Rodil se je 24. julija 1952 v mestu Louisvill v zvezni državi Kentucky. Režiser filmov, kot sta Dobri Will Hunting in Milk, je tudi slikar in fotograf.

Nemčija, Berlin. Ameriški režiser Gus Van Sant. Foto: Wikipedia

Nemčija, Berlin.
Ameriški režiser Gus Van Sant.
Foto: Wikipedia

Kot je režiser po poročanju nemške tiskovne agencije dpa povedal za januarsko številko revije Document Journal, je veliko slikal že pri 12 letih, a je nato pri 16 letih začel snemati z osem milimetrskimi filmi. O svojih filmih je dejal, da jim je skupno, da predstavljajo skupine ljudi, ki se nato združijo in oblikujejo družino.

S svojimi celovečernimi filmi se Van Sant giblje med oskarji, filmskima festivaloma v Cannesu in Benetkah ter neodvisno sceno pogosto s ščepcem Hollywooda. Snemal je z igralskimi zvezdami, kot so Uma Thurman, Nicole Kidman, Matt Damon, Sean Connery, Sean Penn in Joaquin Phoenix.

Njegova močna stran so provokativne zgodbe, kot v njegovem celovečernem prvenecu Mala noche iz leta 1985, ki govori o neuslišani ljubezni prodajalca do mehiškega priseljenca. Njegov naslednji film Drugstore Cowboy, v katerem Matt Dillon igra mladega odvisnika od drog, mu je leta 1989 prinesel prve nagrade.

Občutljiv in hkrati oster roadmovie Moj mali Idaho z Riverjem Phoenixom, starejšim bratom Joaquina Phoenixa, in Keanum Reevesom je režiserju leta 1991 prinesel sloves zvezde neodvisne scene. Film Dobri Will Hunting iz leta 1998 je prejel devet nominacij za oskarja in odnesel tri, a režiser ni dobil kipca. Osem nominacij za oskarja je imel tudi Milk, a je tudi tedaj režiser ostal praznik rok.

Je pa režiser prejel številne neodvisne in festivalske nagrade. V Cannesu je njegov film o nasilju Elephant leta 2003 prejel dve zlati palmi, za najboljši film in najboljšo režijo. Elephant, ki so ga posneli posnet z mladimi amaterskimi igralci, govori o dijakih, ki zagrešijo pokol na svoji srednji šoli.

Med režiserjeve velike oboževalce sodi tudi tekstopisec, 24-letni Finneas O'Connell. Glasbenik, ki je marca s svojo mlajšo sestro Billie Eilish prejel oskarja za Bondovo pesem No Time To Die, se je nedavno zahvalil "neverjetnemu" Van Santu za umetniško darilo filmskega ustvarjalca, ki je tudi navdušen slikar in fotograf.

"Tako kul in velika čast, da je to umetniško delo na naslovnici moje pesmi," je Finneas zapisal na Instagramu v začetku julija, potem ko je objavil abstraktno različico ikonične Mone Lise. Van Sant mu jo je podaril, še preden je sploh vedel za novo pesem Mona Lisa, Mona Lisa. Finneas je izdal pesem s posebno naslovnico albuma 15. julija, le dober teden pred režiserjevim okroglim rojstnim dnevom.