Svet 20.7.2022 14:30

Strasbourg kot prvo francosko mesto svetovna prestolnica knjige

Strasbourg, 20. julija - Strasbourg bo leta 2024 svetovna prestolnica knjige, je danes sporočil Unesco. Strasbourg je prvo francosko mesto, ki je dobilo ta naziv, za katerega se je potegovalo še devet mest.

Celovec. Knjige. Foto: Nebojša Tejić/STA Arhiv STA

Celovec.
Knjige.
Foto: Nebojša Tejić/STA
Arhiv STA

Poleg Strasbourga so se za svetovno prestolnico knjige leta 2024 potegovali jordansko glavno mesto Aman, kubanska prestolnica Havana, mesto Iasi iz Romunije, portugalski Obidos, bolgarska Plovdiv in Veliko Tarnovo, savdsko glavno mesto Rijad, španska Salamanca ter uzbekistanska prestolnica Taškent.

"V negotovih časih se številni zatekajo h knjigam kot zatočišču in viru sanj. Knjige imajo resnično edinstveno sposobnost, da zabavajo in poučujejo. Zato moramo vsem zagotoviti dostop do znanja in razmišljanja s knjigami in branjem. Zato Unesco vsako leto določi svetovno prestolnico knjige. Po Guadalajari leta 2022 in Akri leta 2023 z veseljem naznanjam imenovanje Strasbourga za svetovno prestolnico knjige za leto 2024," je sporočila generalna direktorica Unesca Audrey Azoulay.

Unesco je ob tem sporočil, da ga je navdušil poudarek, ki ga Strasbourg daje knjigam kot sredstvu za soočanje z izzivi družbene kohezije in podnebnih sprememb s programi, kot je Branje za planet. Strasbourg ima tudi 59 knjižnic, vključno z drugo največjo v Franciji, 25 knjigarn in 40 založb. Prav tako je med potovanjem v Strasbourg Gutenberg razvil sistem, ki je pomenil rojstvo tiskanih medijev.

Prireditve ob svetovni prestolnici knjige se bodo v Strasbourgu začele 23. aprila 2024, na svetovni dan knjige in avtorskih pravic. Strasbourg napoveduje več kot 200 dogodkov, povezanih z branjem. Proračun je vreden 4,5 milijona evrov.

Prvo svetovno prestolnico knjige so razglasili leta 2001, ko je ta naziv pripadel španskemu glavnemu mestu Madrid. Ljubljana je bila prestolnica knjige leta 2010. Letos je to mehiško mesto Guadalajara. Prihodnje leto bo svetovna prestolnica knjige Akra, glavno mesto Gane na zahodu Afrike.