Slovenija 21.7.2022 11:30

V Plečnikovem letu tudi prenovljena perišča in po arhitektu poimenovan mestni avtobus

Ljubljana, 21. julija - V Ljubljani se 150. obletnici rojstva arhitekta Jožeta Plečnika med drugim poklanjajo s po slavnem arhitektu poimenovanim mestnim avtobusom, ki bo na progi 2 Ljubljanskega potniškega prometa 150 dni ustavljal ob Plečnikovih znamenitostih. Obenem prenavljajo Plečnikova perišča ob Gradaščici pri Petelinji brvi, ki jo bodo začeli obnavljati avgusta.

Ljubljana. Doprsni kip arhitekta Jožeta Plečnika pred Univerzo v Ljubljani. Foto: Tamino Petelinšek/STA Arhiv STA

Ljubljana.
Doprsni kip arhitekta Jožeta Plečnika pred Univerzo v Ljubljani.
Foto: Tamino Petelinšek/STA
Arhiv STA

Plečnikov mestni avtobus - projekt, ki so ga pripravili pri Turizmu Ljubljana v sodelovanju z Ljubljanskim potniškim prometom in Plečnikovo hišo oz. zavodom Muzej in galerije mesta Ljubljane - po prestolnici vozi od ponedeljka v črni preobleki s Plečnikovim portretom in podpisom. S tem želijo, kot so sporočili iz Turizma Ljubljana, še dodatno spodbuditi obisk arhitektovih znamenitosti tako znotraj kot izven mestnega središča.

Proga števila 2 oziroma Plečnikova linija tako po novem vozi mimo 28 Plečnikovih znamenitosti, ki so od njenih postaj oddaljene do največ dvesto metrov. Med njimi so vodna zapornica, Peglezen in osrednja mestna tržnica, Levstikov trg, NUK, Križanke, Čevljarski most, Trnovski pristan, Plečnikova hiša, Ilirski steber, Šubičeva gimnazija, Tromostovje in Plečnikove Žale. Kot so opozorili na Turizmu Ljubljana, je Plečnikov avtobus le eden, tako da bodo morali obiskovalci, če jim uide, počakati, da prevozi celo pot nazaj.

Avtobus bo tako potnike popeljal po Plečnikovi Ljubljani, ki se je lani z izbranimi arhitektovimi deli uvrstila na Unescov seznam svetovne kulturne in naravne dediščine, so spomnili pri Turizmu Ljubljana, ki je oblikoval tudi posebno podstran. Prek QR kod bodo informacije o znamenitostih pod sloganom Odkrijte Plečnikovo Ljubljano obiskovalcem na voljo tako na zunanji strani avtobusa kot v notranjosti.

Iz Mestne občine Ljubljana pa so sporočili, da prenavljajo Plečnikovo perišče ob Gradaščici pri Petelinji brvi, ki povezuje Eipprovo in Gradaško ulico v Trnovem. Stopnice perišča že dobivajo novo podobo, avgusta pa bodo začeli obnavljati še brv, napovedujejo na mestni občini.

V prvem delu projekta, ki bo predvidoma trajal do sredine avgusta, je predvidena obnova obeh perišč - na Eipprovi strani in na Gradaški strani, izliva ob nekdanjih zapornicah, brežin s potmi ter stopnišča pri Trnovskem mostu. Uredili bodo tudi dostop do perišča, omejenega s kamnito steno in terasami, kjer so perice nekoč prale perilo. Avgusta bodo začeli z obnovo brvi, ki bo predvidoma trajala tri mesece.