Na hitro prelistano 23.7.2022 8:00

Na hitro prelistano: Novosti na domačem knjižnem trgu

Ljubljana, 23. julija - Pri Celjski Mohorjevi družbi so izdali biografski roman o literatu in odvetniku Janezu Mencingerju, ki ga podpisuje Rudi Mlinar. Pri založbi Primus so izdali knjigi britanskih avtoric: roman Jenny Colgan Knjigarna srečnih koncev in knjigo oz. vodnik Radost sebičnosti, v kateri Michelle Elman spregovori o pomenu postavanja mej v odnosih.

Ljubljana. Knjiga oz. vodnik Radost sebičnosti avtorice Michelle Elman. Foto: STA

Ljubljana.
Knjiga oz. vodnik Radost sebičnosti avtorice Michelle Elman.
Foto: STA

Ljubljana. Biografski roman o literatu in odvetniku Janezu Mencingerju, ki ga podpisuje Rudi Mlinar. Foto: STA

Ljubljana.
Biografski roman o literatu in odvetniku Janezu Mencingerju, ki ga podpisuje Rudi Mlinar.
Foto: STA

Ljubljana. Roman avtorice Jenny Colgan z naslovom Knjigarna srečnih koncev. Foto: STA

Ljubljana.
Roman avtorice Jenny Colgan z naslovom Knjigarna srečnih koncev.
Foto: STA

JANEZ MENCINGER: ADVOKAT S SRCEM - LITERARIZIRANA BIOGRAFIJA O LITERATU, PREVAJALCU IN PRIZNANEM ODVETNIKU

Biografski roman o Janezu Mencingerju na literaren način predstavi slovenskega pisatelja, pesnika, prevajalca in odvetnika. Avtor Rudi Mlinar na podlagi resničnih oseb in resničnih okoliščin mojstrsko predstavi življenjsko pot velikega Slovenca, ki je s srčnostjo opravljal svoj poklic, in jo s pridihom domišljije, spretnim in tekočim slogom ter poznavalskim in skrbnim biografskim soočanjem z izbranim likom postavi v kraje, kjer je živel in deloval. S tem romanom zgodba o pomembnem rodoljubu prvič stopa v slovensko leposlovje, so zapisali pri založbi.

Janez Mencinger (1838-1912), rojen pri Bohinjski Bistrici, je najprej študiral klasično filologijo na Dunaju, nato pa v Gradcu končal pravo, kjer je 1864 tudi doktoriral. Leta 1862 je postal odvetniški pripravnik pri Radoslavu Razlagu v Brežicah, 1871 pa je v Kranju odprl svojo odvetniško pisarno, kjer je bil nekaj časa njegov pomočnik Ivan Tavčar.

Kot odvetnik je bil znan po svoji spretnosti, poštenosti in dobrosrčnosti. V romanu bralec spremlja tudi Mencingerjevo literarno snovanje in se srečuje z njegovimi sodobniki ter literarnimi revijami. Avtor v njem spretno prepleta Mencingerjevo življenjsko pot s sočasnim kulturnim in družbeno-političnim dogajanjem.

KNJIGARNA SREČNIH KONCEV - ROMANTIČEN ROMAN Z GLAVNO JUNAKINJO, LJUBITELJICO KNJIG

Protagonistka romana Nina Redmond obožuje knjige. Obenem je njena strast najti idealno knjigo za vsakega bralca. To je počela v službi knjižničarke v velikem mestu. Toda službe, ki jo je oboževala, ni več. Odločena, da si bo ustvarila novo življenje, se preseli v umirjeno škotsko vasico. Tam kupi kombi in ga spremeni v potujočo knjigarno, s katero obiskuje okoliške vasi in z močjo pripovedovanja zgodb počasi in vztrajno spreminja življenja.

Medtem ko čemernemu najemodajalcu pomaga spraviti na svet jagenjčka in se odpravi na polnočni piknik z zapeljivim strojevodjo, ki jo je očaral s poezijo, Nina odkrije, da se v vasici, kjer se začenja počutiti kot doma, skrivajo številne dogodivščine in čarobnost, so vsebino knjige povzeli pri založbi. Britanska pisateljica Lisa Jewell je roman ocenila kot "duhovito knjigo, ki ti ogreje srce".

Pisateljica Jenny Colgan je rojena leta 1972 na Škotskem. Pri svojem delu uporablja tudi psevdonima Jane Beaton in J. T. Colgan. V slovenščini so dostopna tudi druga njena dela: Diamanti so dekletovi najboljši prijatelji, Dobimo se v slaščičarni, Vsi moji bivši, Najlepša čokoladnica v Parizu, Rosie v svetu sladkih pregreh, Poletje v Mali obalni pekarni. Za prevod Knjigarne srečnih koncev je poskrbela Simonka Tomažič.

RADOST SEBIČNOSTI - VODNIK O POSTAVLJANJU MEJA V MEDOSEBNIH ODNOSIH

Na zavihku knjige so zapisana vprašanja: ali vam ljudje pogosto rečejo, da ste "preveč prijazni", so vaši odnosi polni dramatiziranja, vam nadrejeni nenehno postavljajo nerazumne zahteve, pogosto rečete da, da ne bi spravili drugih v slabo voljo in ste pogosto čustveno in telesno izčrpani. Kot zapiše avtorica, "nas že od malega učijo, da moramo potrebam drugih dati prednost pred svojimi. Pogosto nam zaradi tega ostane le malo časa in energije za skrb zase in raziskovanje, kdo v resnici smo in kaj si želimo".

"Določanje in uveljavljanje osebnih mej sta praktična plat ljubezni do sebe; s tem ljudi naučite, kako naj ravnajo z vami, odidete iz zastrupljajočih odnosov in končno začutite, da imate sebe ter druge lahko pristno radi," še piše na zavihku knjige, ki jo je prevedla Anaja Sever.

Britanska avtorica Michelle Elman je akreditirana mentorica za osebno rast, najbolj znana po svoji kampanji Scarred Not Scared. Zelo dejavna je na družbenih omrežjih, kjer ima več kot 300.000 sledilcev. Leta 2018 je izdala svojo prvo knjigo, Am I Ugly?. Piše tudi članke za številne revije. Leta 2020 jo je revija The Sun imenovala za eno od 50 najbolj navdihujočih Britank. Pred kratkim je začela voditi tudi svoj podkast za osebno rast In All Honesty.