Svet 23.7.2022 5:00

Po dve letih in pol prenove odprli koncertno dvorano Sydneyjske opere

Sydney, 23. julija - Po dveh letin in pol obsežne prenove so ta teden odprli slavno koncertno dvorano znamenite Sydneyjske operne hiše. Prenovo so počastili s koncertom
Sydneyjskega simfoničnega orkestra pod vodstvom dirigentke Simone Young. Sydneyska opera bo prihodnje leto obeležila 50-letnico obstoja.

Avstralija, Sydney. Znamenita Sydneyjska operna hiša. Foto: Xinhua/STA Arhiv STA

Avstralija, Sydney.
Znamenita Sydneyjska operna hiša.
Foto: Xinhua/STA
Arhiv STA

Sydneyjski simfoniki so pod vodstvom avstralske dirigentke Simone Young pred občinstvom med drugim izvedli Drugo simfonijo na Češkem rojenega avstrijskega skladatelja Gustava Mahlerja.

Nadgradnja koncertne dvorane je po poročanju nemške tiskovne agencije dpa zasnovana tako, da preoblikuje izkušnjo predstavljenega dela tako za izvajalce kot za občinstvo, delno zahvaljujoč 18 akustičnim reflektorjem in razpršilcem za izboljšanje zvoka.

"Težko je opisati, kako vznemirljiv trenutek je to za nas," je povedala izvršna direktorica znamenite operne hiše Louise Herron.

"Glasbeniki z vsega sveta so sanjali o tem, da bodo lahko nastopili v stavbi v obliki jader, ki so jo odprli leta 1973 in jo je zasnoval danski arhitekt Joern Utzon, a so bile izkušnje vse prevečkrat pod pričakovanji; s prenovo smo to neravnovesje popravili," je še povedala Louise Herron.

Eden od glasbenih kritikov je v časniku Sydney Morning Herald zapisal, da je zvočna izkušnja sredinega koncerta brezhibno čista. Zvok je primerjal z vinom: "Če bi bil vino, bi bil sauvignon blanc ali chardonnay, z limonino in nelesno noto ter zelo drago." Kot je še zapisal, koncerte Sydneyskega simfoničnega orkestra v dvorani Sydneyske operne hiše obiskuje že 49 le in si "ni mislil, da bo prenova dosegla tolikšno preobrazbo".

Pri prenovi Sydneyjske operne hiše, ki je zaradi pandemije covida-19 zamujala več mesecev, je sodelovalo 2500 delavcev. Stala je okoli 150 milijonov avstralskih dolarjev (100 milijonov evrov).

Operna hiša v Sydneyju velja za eno glavnih avstralskih turističnih znamenitosti. Od leta 2007 je vpisana na Unescov seznam svetovne dediščine. Pred pandemijo covida-19 jo je vsako leto obiskalo več kot osem milijonov ljudi.