Svet 25.7.2022 7:00

Na Ljubljana festivalu nocoj slovenska opera Deklica z vžigalicami

Ljubljana, 25. julija - Tudi zadnji julijski dnevi bodo v Ljubljani obarvani s številnimi kulturnimi dogodki v okviru letošnjega 70. Ljubljana festivala. V Križevniški cerkvi bo nocoj ob 20. uri na sporedu slovenska opera Deklica z vžigalicami skladateljice Tine Mauko.

Ljubljana. Ljubljana Festival. Foto: Nik Jevšnik/STA Arhiv STA

Ljubljana.
Ljubljana Festival.
Foto: Nik Jevšnik/STA
Arhiv STA

Nova slovenska opera slovenske pianistke, skladateljice in improvizatorke Tine Mauko je luč sveta ugledala lani. Umetnica je libreto opere napisala po predlogi istoimenske pravljice Hansa Christiana Andersena. Vsebina zgodbe je, kot sama pravi, še danes aktualna.

Na globalni ravni prikazuje prepad med revnimi in bogatimi, na ravni posameznika tanko linijo med realnim in nadrealnim svetom. Skladateljica dualizem, ki se ga v zgodbi dotakne tudi z nauki budizma, v glasbi predstavlja s sopostavljanjem svetov: ob glasbila zahodnoevropske klasične glasbe postavi glasbila indijske klasične glasbe, v glasbi pa druži tudi dihotomiji urejene svobode in improviziranega reda, so o operi zapisali na spletni strani Ljubljana festivala.

Operno delo o sanjah in upanju umirajočega otroka ter svetu onkraj običajnega izkustva bodo v režiji Rocca, prvega slovenskega diplomiranega opernega režiserja, izvedli znani obrazi Slovenskega komornega glasbenega gledališča; komornemu orkestru se bodo tokrat pridružili tudi slovenski glasbeniki, vešči igranja na tradicionalna indijska glasbila.

V operi Deklica z vžigalicami bodo nastopile sopranistke Katja Konvalinka, Katarina Kobal in Polona Plaznik, mezzospronastika Irena Yebuah Tiran, tenorist Klemen Torkar in baritonist Lovro Korošec. Komorni ansambel Slovenskega komornega glasbenega gledališča tokrat sestavljajo Nino Mureškič na tolkalih, Miha Firšt na kontrabasu, harmonikar Mirko Jevtović, Primož Fleischman, ki igra bansuri in tenor saksofon, violinist Peter Jud ter Damir Višič na sarodu, indijskemu glasbilo s strunami. Glasbeni vodja je Iztok Kocen.