Svet 25.7.2022 12:15

Nathalie Stutzmann prihodnje leto dirigentka na Bayreuthskem festivalu

Bayreuth, 25. julija - Bayreutski festival dobiva drugo dirigentko. Potem, ko je lani kot prva dirigentka na svetovno znanem festivalu debitirala Ukrajinka Oksana Liniv, bo naslednje leto dirigentka na festivalu Nathalie Stutzmann. Pod njenim vodstvom bodo izvedli opero Tannhäuser Richarda Wagnerja, so ob koncu tedna sporočili v Bayreuthu.

Nemčija, Bayreuth. Festival Richarda Wagnerja, Bayreuth. Foto: Ksenija Brišar/STA Arhiv STA

Nemčija, Bayreuth.
Festival Richarda Wagnerja, Bayreuth.
Foto: Ksenija Brišar/STA
Arhiv STA

Sedeminpetdesetletna Nathalie Stutzmann prihaja iz Francije. V prihajajoči sezoni 2022/23 bo kot prva ženska prevzela mesto glasbene direktorice Simfoničnega orkestra Atlante. Trenutno je glavna dirigentka simfoničnega orkestra Kristiansand na Norveškem in glavna gostujoča dirigentka orkestra Philadelphia.

Letošnji Bayreuthski festival se začenja prav danes. Pred začetkom festivala so se nanj zgrnili očitki seksizma, ki so zasenčili umetniško dogajanje samo. Odzvali so se številni in zahtevali razjasnitev in ustrezne ukrepe. Med drugim je upravni svet festivala že napovedal, da bo to tema njegove naslednje seje, je poročala nemška tiskovna agencija dpa.

Festival se bo začel danes ob 16. uri z novo uprizoritvijo Tristana in Izolde. Po dveh letih izrednih razmer zaradi pandemije covida-19 bo festivalsko dogajanje do 1. septembra ponovno pred skoraj polno dvorano, kjer bo na voljo 1771 mest. Zaradi prenove jih bo okoli 200 manj kot običajno.

Festival v Bayrethu na severu Bavarske je ena najbolj zaželenih poletnih glasbenih prireditev na svetu. Skladatelj Richard Wagner (1813-1883) si je lastno gledališče zamislil, da bi na njem uprizarjal svoja dela. Teater so zgradili po njegovih načrtih in s podporo takratnega kralja Ludvika II. Bavarskega.

V festivalni hiši tako Wagnerjeva dela - z vmesnimi prekinitvami - uprizarjajo od leta 1876. Na festivalske vstopnice je treba čakati več let.