Slovenija 26.7.2022 10:51

Marko Hatlak za 100-letnico Piazzolle na Ljubljana festivalu

Ljubljana, 26. julija - Harmonikar Marko Hatlak bo v sredo z zasedbo FUNtango zaokrožil 100. obletnico rojstva argentinskega skladatelja in bandeonista Astorja Piazzolle. Nastopil bo v Križankah v okviru 70. Ljubljana festivala, na katerem je že nekajkrat gostoval. K izvedbi Piazzollinih in avtorskih del, ki so nastala po njegovem navdihu, je povabil tudi goste.

Ljubljana. Harmonikar Marko Hatlak. Foto: Bor Slana/STA Arhiv STA

Ljubljana.
Harmonikar Marko Hatlak.
Foto: Bor Slana/STA
Arhiv STA

Koncert je Hatlak posvetil lanski obletnici velikega tango glasbenika Piazzolle, ki je zaznamoval njegovo kariero. Njegova dela bo interpretiral s kvartetom FUNtango, v katerem so še pianist Marko Črnčec, violinist Benjamin Ziervogel in kontrabasist Luka Gaiser.

Pri izvedbi Piazzollinih vokalnih del se jim bosta pridružila solopevca Bernarda Fink Inzko in Marcos Fink, ki sta odraščala v Buenos Airesu, zato po Hatlakovih besedah poznata to okolje in znata bolj avtentično izvajati argentinske pesmi.

Koncert bosta popestrila državna prvaka v latinskoameriških plesih Nika Bagon in Miha Vodičar, nameravajo pa ga tudi posneti za ploščo v živo.

Hatlaka Piazzolla spremlja že od leta 2000, ko je začel poustvarjati tango s kvartetom Distango. Ves ta čas sicer deluje v različnih projektih oziroma skupinah. Študiral je klasično glasbo, iz katere mu je še najbližji Johann Sebastian Bach. Iz njegovega obsežnega opusa je nazadnje naštudiral in posnel tri suite, ki zdaj čakajo, da izidejo na plošči. Ima pa še druge strasti, poleg tanga tudi ljudsko glasbo, etno jazz, ustvarja tudi lastne skladbe tako za orkestre kot skupine.

Posnel je več kot deset plošč in nastopal s priznanimi glasbeniki, kot so Stefan Milenković, Tommy Emmanuel in Vlatko Stefanovski. Ustvarja tudi sodobno glasbo, ki jo v prihodnjih letih namerava predstaviti v "zelo drugačnem projektu". "Pri ustvarjanju nimam nekih načrtov, ampak poskušam uresničiti svoje želje, težnje, ki jih čutim, in sledim temu občutku," je pred koncertom povedal za STA.

Po dveh koronskih letih koncertno trenutno nima tako polnega tempa, kot ga je imel leta 2019, vseeno pa upa, da se bodo kulturni programi spet zapolnili. Če bodo razmere zdržale, se po njegovih besedah več obeta prihodnje leto, ko načrtuje turnejo po Italiji z italijanskim igralcem Linom Guancialejem. Poleg plošče z Bachovimi suitami pa sočasno pripravlja še ploščo latino funk glasbe z Marko Hatlak bandom.