Slovenija 27.7.2022 12:35

V Galeriji ZDSLU razstava nemških umetnikov

Ljubljana, 27. julija - Potem ko so lani slovenski umetniki svoja dela predstavili v Nürnbergu, bodo v Galeriji ZDSLU v petek v razširjenem ciklu Umetnost v prostoru odprli povratno razstavo članov BBK iz Nürnberga. Dela bo predstavilo 23 umetnic in umetnikov. Spekter sega od slikarstva, fotografije, risbe, objektne in konceptualne umetnosti do kiparskih del in grafike.

Ljubljana. ZDSLU - Zveza društev slovenskih likovnih umetnikov, galerija. Foto: Nebojša Tejić/STA Arhiv STA

Ljubljana.
ZDSLU - Zveza društev slovenskih likovnih umetnikov, galerija.
Foto: Nebojša Tejić/STA
Arhiv STA

Odprtje razstave bo zaznamoval performans Irmgard Beirle. Kot je povedala umetnica, ji je v okviru akcije Sunrise uspelo pridobiti 30 beguncev, ki so si na trdnjavi Rothenberg glavo ovili v oranžni povoj. "Vsak se je nato osvobodil sam, čeprav v skupni akciji. Povoji so znak celjenja ran, tudi duševnih. Oranžna barva pomeni svetlobo, energijo in začetek novega življenja. Rezultat tega performansa je bil videoposnetek in fotografije. V času vojne, ko nešteto ljudi beži, je akcija znak solidarnosti," so umetničine besede navedli v katalogu razstave.

Irmgard Beirle se je umetniško izpopolnjevala na salzburški akademiji pri Gotthardu Graubnerju in Hermannu Nitschu. Bila je performerka, igralka s posameznimi akcijami v 6-dnevni predstavi Orgien-Mysterien-Theatra Hermanna Nitscha v gradu Prinzendorf (1998) in na 122. akciji v Burgtheatru na Dunaju (2005). Sodelovala je tudi v performansu Marine Abramović 512 Hours v Serpentine Galleries London (2014).

Na razstavi v Ljubljani bodo svoja dela predstavili še Frank Albert, Georg Baier, Ruth Bergmann, Anita Brandt, Heli Feuchtenberger, Katja Gehrung, Ingrid Gloc-Hofmann, Christian Haberland, Evelyn Hesselmann, Bettina Jaenicke, Irene Kress-Schmidt, Clemens Lang, Ulrike Manestar, Christian Manhart, Stephan Pfeiffer, Monika Ritter, Alexander Schraepler, Fritz Schuber, Stephan Schwarzmann, Bernd Telle, Christiane Weber in Helge Gerd Wütscher.

V tednu med 23. in 27. avgustom bo na ZDSLU na Komenskega 8 na likovnih delavnicah skupaj z izbranimi slovenskimi umetniki sodelovalo šest gostujočih avtorjev.

Na delavnici eksperimentalne portretne fotografije bodo sodelovali Ulrike Manestar in Bernd Telle ter slovenska fotografinja Nataša Segulin. Na kiparski delavnici Monika Ritter in Paola Korošec, na risarski delavnici Christian Haberland in Barbara Kastelic. Za grafično delavnico bosta moči združila Helge Gerd Wütscher ter slikar in konceptualni umetnik Brane Širc, za konec bo zvočni performans povezal Alexandra Schräplerja ter slikarja, grafika in glasbenika Miho Eriča. Izbrani slovenski umetniki bodo jeseni tudi odpotovali v Nürnberg, kjer bodo ustvarjali teden dni.

Strokovno združenje likovnih umetnikov BBK Nürnberg Mittelfranken je s približno 250 člani eno od devetih regionalnih združenj. Je član državnega združenja BBK in s tem tudi zveznega združenja BBK, ki je bilo ustanovljeno leta 1972 in šteje ve 10.000 članov. Zastopa strokovne, družbene in kulturno-politične interese likovnih umetnikov, lobira na občinski, regionalni in državni ravni ter se ukvarja s promocijo mladih umetnikov. Z razstavno dejavnostjo in dnevi odprtih ateljejev podpira javno prepoznavnost svojih članov in spodbuja izmenjavo med umetniki tudi izven regije.

Kot je ob razstavi v Ljubljani zapisal predsednik ZDSLU Zoran Poznič, ZDSLU že desetletje vsako leto v tujini predstavi večje število svojih članov s samostojnimi in skupinskimi razstavami. Pri tem ugotavljajo, da likovno vizualna umetnost na našem kontinentu "pogosto hodi vštric, po paralelnih likovnih poteh, da umetnike vznemirjajo podobni problemi in da smo vsi skupaj ujeti v duhu istega časa in prostora". Lansko razstavo slovenskih umetnikov v Nürnbergu je podprl Slovenski kulturno-informacijski center SKICA Berlin.

Razstava nemških umetnikov v Ljubljani bo na ogled do 27. avgusta.